Baby bear

Флъфи, безпомощен и с размер на малко прасенце, е последното допълнение към обитателите на берлинския зоопарк „Tierpark zoo“. Мъникът изглежда предопределен да разчувства сърца, но гледачите предупреждават, че малките полярни мечета имат само 50 процента шанс да оцелеят.

Зоопаркът публикува в понеделник инфрачервено видео на мечето, което е било родено два дни по-рано. Там то се гуши в гърдите на майка си Тоня. Това е всичко, което ще видим от двамата през следващите 6 седмици, защото персоналът ги оставя на тишина и спокойствие. Целта е имитация на условията на раждане на мече в дивата природа, където то би останало заровено в дълбока бърлога в снега и щеше да се храни само с майчиното мляко няколко месеца.

Дори и при взетите мерки рискът от инфекции остава голям. Много родени в зоопарк полярни мечета загинаха през последните години, а най-пресният случай е от 2018. Както и последното новородено, предишното бе поколение на майката Тоня и бащата Володя.

Най-известното берлинско полярно мече-бебе, Кнут, стана глобална сензация, след като се роди в зоопарка „Zoological Garden“, но умря през 2011 година на 4-годишна възраст пред ужасените посетители от автоимунно заболяване, което причини оток на мозъка му.

Засега новото бебе се развива добре. Мама Тоня има много материал за производство на мляко – от март до септември тя наддаде на тегло от 230 до 390 килограма. Ако мечето оцелее, посетителите ще могат да го видят за първи път през пролетта.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!