Баща ми, Бог да го упокои, работеше с руснаци и беше твърдо убеден в руското военно (и не само) превъзходство. Вярваше не само, че руските ракети са най-добрите в света, но и че УАЗ например е най-добрата джипка изобщо. Към края на живота си видя, че има и други образци и призна, че руската техника е – меко речено – поизостанала.

Като него са милиони българи. Вярват, че Русия е най-могъщата.Но – пак да кажа – накрая баща ми се оказа способен да ревизира това, което пропагандата му беше набила в главата. За разлика от множество днешни адепти на Путин и руското могъщество.

Щото мислеше. И мен научи,за което сигурно никога няма да мога да се отплатя.

Както и да е.

Русия е губила войни, Съветският съюз – също, каквото и да твърди русофилската историография.

Руската империя

Руско-японската война

Русия претърпява едно от най-унизителните си военни поражения във войната срещу Япония от 1905 година. Японците, благодарение на изключителната си организация, смазват руския флот и печелят войната, а мирният договор задължава руснаците да изтеглят въоржените си сили от Далечния Изток и да признаят японските претенции. В самата Русия избухва революция, последвана след 12 години от ВОСР, която в крайна сметка унищожава империята.

Кримската война

През 1853-56 Русия воюва срещу Османската империя, която обаче е подкрепена от Запада. Резултатът е пълно поражение и задължение Русия да не поддържа военен флот в Черно море.

Има и други поражения, включително и срещу Османската империя, както и разгромът от германците през Първата световна война, да не навлизам в подробности

Съветската империя

Чудото на Висла

През 1920 части на Червената армия под командването на Михаил Тухачевски преминават река Буг и са на крачка от превземането на полската столица Варшава. Юзеф Пилсудски обаче организира отбраната и принуждава Съветите да отстъпят. Около 20 000 червеноармейци са загинали, над 60 000 попадат в плен.

Войната с Финландия

През 1939 Съветският съюз напада Финландия и въпреки огромното си превъзходство в човешки и бойни ресурси не успява да постигне целта си. В крайна сметка финландците, въпреки че са принудени да отстъпят територии, запазват незавимостта си.

Афганистан

В края на 1979 Червената армия влезе в Афганистан и практически окупира цялата страна. Започна гражданска война, в която Съветите поддържаха прокомунистическите сили. Продължи 10 години и накрая Червената армия унизително се изтегли, без да постигне целите си.

Та това е.

Кат Русия няма втора.

За другите, които могат да мислят, мисля, че е достатъчно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук