Сенаторите Крис Мърфи, демократ от Кънектикът и Рон Джонсън, републиканец от Уисконсин, представиха в Сената обща резолюция, с която се приветства и подкрепя Договора за името между Македония и Гърция и се изразява тревога и безпокойство от руската намеса и опити за подкопаване от нейна страна, предаде АФП.

В резолюция 602, която пред Комисията по външни работи на Сената представиха двамата сенатори се казва, че премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас са успели съвместно да постигнат историческо споразумение за решаване на проблем, продължил десетилетия.

„Ако бъде ратифициран Договорът, той ще отвори пътя на „Република Северна Македония“ да се присъедини към НАТО и ЕС, ще премахне уязвимостта на Западните Балкани и ще намали възможностите за руска намеса. Русия се опитва да подкрепи опозицията в подкопаването на договора, на което Гърция отговори с експулсиране на четирима руски дипломати“, се казва в резолюцията.

Сенатор Мърфи заяви пред комисията, че споразумението, постигнато между правителствата в Скопие и Атина, трябва да бъде приветствано и оценено като голям дипломатически успех.

„Нищо няма да спре Путин да предизвика разделение между страните в Европа и Балканите. Този Договор помага за укрепването на НАТО и ЕС и сега трябва да работим заедно, за да покажем на Русия, че нейната незаконна намеса във вътрешните работи на други страни няма да успее“, каза Мърфи.

Сенатор Джонсън оцени споразумението между Македония и Гърция като изключително положително не само за двете страни, но и за целия регион.

Резолюцията относно споразумението между Македония и Гърция се подкрепя и от сенаторите Крис Кунс, Марко Рубио, Едуард Марки, Джон Барасо, Жан Шахин и Джим Риш.

Документът, подкрепен от републиканците и демократите на Сената, призова Македония да продължи да прилага реформите, важни за членството в НАТО и ЕС, особено по отношение на върховенството на закона, борбата с корупцията и защитата на свободата на изразяване. В същото време с него се изисква Държавния департамент на САЩ, Търговския отдел и други аналогични агенции да подкрепят американските компании, които са заинтересовани от инвестиции в Македония и Югоизточна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!