Вчера и днес до обяд премиерът на Испания Мариано Рахой беше в Брюксел, където взе участие в срещата на високо равнище на Европейския съвет. Мисията на Рахой беше деликатна. Той имаше трудната задача от една страна, да получи подкрепа за правителството си, от друга – да не допусе темата „Каталуня“ да стане част от европейския дебат. Той успя и в двете направления, въпреки че това му струваше усилия и нерви.

Както можеше да се очаква, най-безрезервни в подкрепата си бяха лидерите на Франция и Германия. Ангела Меркел заяви, че каталунският въпрос се следи от близо и че неговото решение трябва да се намери в коституционната рамка на Испания. Доналд Туск и председателят на европейския парламент Антонио Тахани също изразиха твърдата си подкрепа за испанското правителство и предупредиха, че ако се осъществи едностранно обявяване на независимостта, Каталуня ще остане сама и без съюзници сред европейските страни. Единственият, чиято позиция рязко се отличаваше от позицията на другите европейски лидери беше младият премиер на Белгия, което предизвика определено напрежение между двете държави. Но това напрежение като че ли трая до края на вечерта, тъй като тази сутрин двамата лидери седяха един до друг и демонстрираха поведение на разбирателство, без видим следи от противочерия.

На този фон не може да не представлява интерес позицията на руския президент Владимир Путин, изразена в речта му пред годишния форум на клуба за дебати Валдай, който се откри вчера в Сочи. Той започна с това, че каталунският въпрос и неговото решаване е вътрешна работа на Испания и трябва да се разреши съгласно нейните закони. В същото време, той не пропусна да обвини Европа че мери с двоен аршин, като посочи отделяето на Косово и кюрдския референдум. Почти незабавно обаче последва реакция на кюрдски говорител, който каза, че ако кюрдите живееха в страна на ЕС, никога не биха поискали независимост.

Индипендистките политически партии в Каталуня използваха четвъртъкът и петъкът за да се съберат в подготовка на обявяването на независимостта. Трима от регионалните министри – Санти Вила, Мертиксел Оррас и Карлес Мундо –  обаче, заявиха на президента, че ще подадат оставка, ако бъде избран пътят на едностранно обявяване на независимостта. Позицията на партията на кметицата на Барселона, г-жа Ада Калау, засега остава неясна.

Днеска по обяд министър председателят Мариано Рахой заяви на пресконференция след завръщането си от Брюксел, че няма повече място за отлагане и че не съблюдаването на закона не може да бъде повече толерирано. Не може да съществува част от страната, където законът не действа – подчерта той като даде да се разбере, че прилагането на член 155 утре ще бъде съгласувано между правителството, Социалистическата партия и Сиудаданос утре. Така отговори косвено на въпроса ще даде ли още време и шансове на Карлес Пучдемон за връщане в рамките на законността. Това е крачка в правилната насока, като се има предвид, че поведението на Рахой, което създава впечатление за непрекъсато изчаване и нежелание да поеме отговорност, доста поизнерви и политическите му противници, и привържениците му, и испанците като цяло. Резултатите от изследванията на общественото мнение показаха благоприятни нагласи за предприемането на подобна стъпка.

За да започне, прилагаето на член 155 трябва да бъде прието от Сената, който се очава да даде одобрение на 27 този месец.

Националният координатор на народната партия Фернандо Мартинес Маййо каза преди броени часове, че автономните избори в Каталуня през идната пролет предполагат, фактически, освобождаването на Карлес Пучдемон като президент на Женералитат. Така ще му бъдат отнети изключителните права да решава за свикваето им. Защото поясни Маййо, правото да свиква избори на президента на регионалното правителство трае до тогава, докато по някаква причина не престане на го притежава. Затова навряно първата мярка ще бъде падането на президента и неговото правителство. Но следващите стъпки продължават да бъдат неясни – поне днес, на пресконференцията си след Брюксел, Рахой не даде никакви подробности за тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!