Как ще коментирате това, че остана без разглеждане шестата Ваша кауза – за ограничаване на свръхпривилегиите на банките, които, както и работещите до сега прекомерни правомощия на ЧСИ накърняваха правата и справедливостта при събиране на дългове?

Факт е, че пет от шестте цели, които си поставих бяха реализирани. Единствената промяна, която се отнася до банките е, възможността да се спира принудителното изпълнение по чл.417 и чл.420 вече само с представяне на писмени доказателства, без предоставяне на обезпечение. Какво ще рече това – ако длъжникът твърди, че е платил дълга си, или ако твърди, че е платил повече отколкото се претендира към него, производството може да бъде спряно и да се отиде на исков процес. Тепърва ще проследим дали този текст ще бъде достатъчен и как ще се прилага. За това ангажиментът, който поех и по който от днес работя с експерти на гражданското общество, е изготвянето на текстове, които наистина да ограничат правомощията на банките без да натоварват допълнително длъжника.

Защо не подкрепих предложенията на БСП и на Патриотите – защото те предлагат да се отнеме възможността на банките да се снабдяват привилегировано с изпълнителен лист само по извлечение от сметки. Но на банките им остават всички други възможности на чл. 417, например нотариално заверен договор за банков кредит, чрез който пак по бързата процедура да се снабдяват с изпълнителен лист. Тоест, ако беше прието това предложение, то просто щеше да натовари гражданите с допълнителни нотариални такси в размер на няколко хиляди лева и да направи нотариусите по-богати, без да промени нищо в привилегирования режим, който имат банките. За това и заявих, че предложението на ВОЛЯ е по-добро, защото реално то лишава от привилегии банките, по всички текстове на чл. 417.

Днес се обединихме с експерти от гражданско общество, че работим да направим законодателно проучване за това как за уредени взаимоотношенията между банките и техните длъжници, когато става въпрос за необслужвани кредити. Второ, целта ни е да направим предложение за едно кратко състезателно производство, в което ако длъжникът твърди, че е платил, или че банката претендира, за по-голяма сума, от колкото реално дължи, да може да бъде направена бърза проверка. И в случаите, в които има несъответствие между претенциите на банката и реално дължимата сума, да се отива директно на исков процес, без да се осъществява принудително изпълнение към длъжника.

И трето,  да се възложи задължение на съда и в заповедното производство да следи за неравноправни клаузи. И в случаите, когато се установи такава в банков кредит, да е длъжен да спре производството. Факт е, че банките имат свръх правомощия, имат привилегии, пазят се от всички институции в държавата, като уж крепители на стабилността. Но истината е, че стабилността в държавата се крепи от гражданите и от стабилността на техните семейства. И за това трябва да бъде осигурена равнопоставеност.

А как оценявате цялостните резултати от гласуването на депутатите за промяна в текстовете на ГПК, свързани с досегашни свръхпълномощия на частните съдебни изпълнители?

Благодаря на депутатите, защото без тяхното гласуване в пленарна зала, тези промени нямаше да бъдат направени. Никой не вярваше, че някой може да посегне и то успешно, върху свръхправомощията на частните съдебни изпълнители. Но се случи. И трябва да призная, че те издържаха на натиска, под който бяха подложени, на различните оферти, които най-вероятно са им били предлагани. И в крайна сметка  приеха текстове, които са в защита на гражданите.

Кои ще са акцентите в работата Ви следващите месеци и дали законът за частния фалит ще влезе най-сетне в дневния ред и на България?

Най-важните каузи, които касаят много хора, това са банките, колекторите, фирмите за бързи кредити и разбира се, каузата срещу двойния стандарт при храните.  Българите не бива да бъдат тренирани като второ качество европейски граждани. Това също ще бъде една много тежка битка, защото става въпрос за огромни интереси и огромни печалби, които реализират търговските вериги и мултинационалните хранителни компании, тъй като те реално произвеждат от по-нискокачествени и по-евтини съставки същите продукти за Източна Европа, а ги продават на същите и по-високи цени в Западна Европа.

 Аз никога не бягам от отговорност. Но в случая внасянето на текста за абсолютната десет годишна давност не е от мен, а е от ГЕРБ. И начина, по който беше внесен, даже и да беше приет, нямаше да се отнася до банковите кредити. Щеше да се ползва за отношенията между физически лица. Тук истинското решение е закон за частния фалит, но това е една материя, която изисква много експертиза, много време и много усилия.

 В момента правя проучване на европейските практики, имам преведени няколко закона на европейски държави, така че в крайна сметка, ако депутатите не се справят, ще съм готова да внеса такъв законопроект. В момента подобен проект е внесен от Патриотите. Защо обаче не го разглежда парламента, това е въпрос, на който депутатите трябва да отговорят.

За още актуални новини, коментари, анализи и интервюта по водещи български и световни теми, харесайте нашата ФЕЙСБУК страница – ДЕБАТИ 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!