Решението на Доналд Тръмп да отмени насрочената за 12 юни среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун напълно се вписва в контекста на връзките между двете страни, които през последната година се развиват по схемата „горещо-студено“.

В писмо до Ким американският президент написал „много бих искал да се видим, но за съжаление поради гнева и откритата враждебност, в последното ви изказване, считам че на този етап това не е подходящо“.

Между редовете обаче прозират няколко причини, които вероятно имат тежест за решението на Тръмп.

Основният мотив за провала

Срещата беше отменена след като управляващите на двете страни си размениха остри реплики по въпроса за пълното и незабавно разоръжаване на Северна Корея. Клечката драсна американската администрация, която сравни Северна Корея с Либия. През 2003 кабинетът на Джордж Буш убеди либийския лидер Моамар Кадафи да се откаже от ядрената си програма, която беше с доста скромен размер. Осем години по-късно бунтовниците, подкрепяни по въздуха от натовски самолети свалиха и линчуваха  Кадафи.

Миналата седмица Майк Пенс, вицепрезидентът на САЩ, каза че Северна Корея ще последва Либия ако не бъде постигната сделка. Член на кабинета на Ким на свой ред нарече Пенс „политически глупак“. Даже умилителното писмо на Тръмп съдържа подтекст от типа на: „Говорите за ядрените си мощности, но нашите са по-големи и се надявам никога да не ги използваме“.

В сряда представител на Белия дом заяви, че севернокорейските дипломати говорили остро с американската делегация по време на съвместна среща в Сингапур, на която трябвало да се уговорят условията около срещата.

Американският дипломат коментира още, че комуникацията със севернокорейската делегация е била провалена още с отказа й да се срещне с южнокорейските дипломати и поради несъгласието ядрен експерт да присъства по време на разрушаването на площадката за ядрени тестове.

Блъф?

Възможно е. Американският президент най-вероятно иска подобна среща, за да демонстрира външнополитическо влияние. Преди няколко седмици той обяви, че се е кандидатирал за Нобеловата награда за мир. (Да не забравяме, че и Ангела Меркел покани голям брой емигранти от Близкия изток и Северна Африка, преди да се кандидатира за същата награда. Така или иначе Меркел не спечели престижния приз, но си навлече много критика и фрагментира иначе монолитното политическо пространство в Германия.) С отдръпването си Тръмп може да се надява, че Ким ще го моли за срещата и в крайна сметка ще даде повече отстъпки на САЩ. В тази посока е изказването на американския президент от четвъртък, когато той заяви, че въпреки всичко може да се срещне със севернокорейския лидер.

Координация със съюзниците

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин, който положи големи усилия, за да организира провалената среща, беше на посещение във Вашингтон миналата седмица. Там се е оказа и японският външен министър Таро Коно. Разбира се, не е задължително Тръмп да се консултира с партньорите си в региона преди да отмени срещата с Ким, но решението му едва ли е допаднало на Мун. От друга страна, японците най-вероятно са доволни от развоя на събитията, тъй като министър-председателят Шинзо Абе отказа среща с Ким.

Да не забравяме за санкциите

Съединените щати вече гласуваха сериозни санкции срещу Южна Корея. Привържениците на изолационния режим са на мнение, че САЩ може да действа по-твърдо, като съсипе китайските банки, които помагат на Пхенян, смекчавайки ефекта на санкциите. Те настояват за още за по-строги мерки и срещу страните, които приемат севернокорейски работници. Такава държава е Русия.

Основната сила в региона, от която следователно зависи успехът на мерките, е Китай. Засега Пекин като че ли стриктно спазва наложените от ООН санкции срещу съседа си, но общата граница между двете държави и засилените търговски връзки, както и исторически такива, лесно могат да обърнат ситуацията.

Какво следва?

Възможно е Тръмп да изпрати отново Майк Помпео в Пхенян. Дотук той имаше две успешни визити, които завършиха с освобождаване на трима американци, задържани в Северна Корея. Всичко обаче зависи как Ким ще разчете посланието на президента на Съединените щати.

Случилото се дотук може да се обобщи с добрата стара нашенска поговорка „да впрегнеш каруцата пред коня“, т.е. да направиш прибързан ход. Малко преди началото на преговорите за срещата с Ким в САЩ бяха пуснати възпоменателни монети с надпис „мирни преговори“ и ликовете на Ким и Тръмп. Ако все пак срещата се състои, монетите ще бъдат раздадени на членовете на двете делегации. Но ако това не се случи, най-вероятно ще се появят в е-Bay.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!