Фуджай Саидов е родом от Провадия, но от близо 5 години живее във Великобритания. Там завършва образованието си в областта на рекламата и вече три години работи в тази сфера. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг той споделя, че не се страхува толкова за себе си, отколкото за родителите си, които живеят в България. 

 

В какво се изразяват ограничителните мерки, въведени във Великобритания, за да се ограничи разпространението на коронавируса?

Всички мерки, които са въведени са “препоръчителни”. Правителството силно препоръчва да не се излиза от вкъщи, да не спазва дистанция между хората и т.н. Отново препоръчително е да се излиза само веднъж дневно за покупки от първа необходимост както и на кратка разходка не далеч от дома. Полицията има правомощията да запитва гражданите защо са навън, и да ги глобява, ако прецени за уместно (глобите варират между £400-£850).

Може ли човек свободно да излиза от дома си?

Да. Препоръчва се веднъж дневно за не повече от 30-40 минути с изключение на хората, които все още работят. Работещите трябва да имат специално издаден документ, които да служи пред полицията като доказателство, че работата им е от съществено значение за справяне с кризата и не може да бъде изпълнявана от дома им. Например, хората в хранително-вкусовата промишленост, здравеопазването и т.н.

Може ли човек свободно да излезе в парка, например, тъй като в България това е забранено?

Да, всички паркове все още са отворени и хората имат право на кратка разходка, при условие, че паркът е не далеч от дома им. Ако трябва да бъде откровен, за разлика от улиците, парковете са пълни с посетители, а мерките които са въведени не се спазват на 100%. Хубавото време във Великобритания (което не се случва често), не помага на хората да се задържат вкъщи.

Ако ви потрябва нещо от магазина, може ли свободно да излезете и да си го купите?

Да. Препоръчително е веднъж дневно за максимално кратък период. В по-големите вериги се допускат ограничен брой хора. Пред повечето магазини има служител, й преценява кога да пусне хора в магазина. Служителят също е отговорен за отварянето и затварянето на вратите (ако не са автоматични). Както навсякъде, опашките понякога са километрични, главно заради необходимостта от социално дистанцирано от минимум 2 метра.

Има ли въведени часове за излизане, както е у нас?

Не. За сега няма наложен вечерен час.

Какви са настроенията сред обществото? Има ли воля мерките да се спазват?

И да, и не. Хората определено се опитват да спазват правилата за социално дистанциране. Когато отивам за покупки, улуците са празни, а и малкото хора които засичам, носят маски и ръкавици. Това са моите скромни наблюдения като човек, който излиза само веднъж дневно. Приятелката ми, която работи за компания за коли под наем, и прекарва 80% от работното си време навън, има напълно противоположните наблюдения – по нейни думи, така наречената карантина не съществува. Всеки следващ ден ѝ се струва все по-нормален, тоест, както си е било и преди карантината. Това са нашите наблюдения от районите на Бирмингам и Ковънтри.

Какви са ограниченията за работещите хора? Можете ли свободно да ходите на работа или сте принудени да изпълнявате задълженията си от дома си?

Както споменах по-рано, всички хора, които напускат домовете си за работа, трябва да носят със себе си документ, издаден от фирмите им, който да им служи като доказателство, ако бъдат спрени от полиция, че те са навън по работни цели. Що се отнася до мен – аз бях пуснат да работя от вкъщи за около седмица, след което фирмата ме прехвърли в нововъведената от правителството схема “Фърлоу”, която поема 80% от заплатите на служителите. Схемата бе представена от правителството към фирмите с цел, да бъдат намаление съкращенията на персонал и да бъде подпомогнат най-вече малкият и среден бизнес. 50% от хората в моят екип (и предполагам 60-70% от хората работещи за фирмата ни) са включени в тази схема за месец април, а в края на месеца ще бъде взето решение дали да бъде удължен периодът.

Английското правителство ще финансира схемата за 3 месеца засега, но след това фирмите трябва да вземат решение дали да съкратят, или да задържат “освободения” персонал. Що се отнася до съкращения – доста фирми не успаха да удържат фронта и много хора бяха съкратени преди “Фърлоу” схемата да бъде въведена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!