Златина Стоянова
на снимката: Златина Стоянова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи
Златина Стоянова е „Мениджър проекти“ в Българската асоциация на пострадалитепри катастрофи. 
Тя е и мениджър и във Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“. Фондацията отганизира конкурс за реализирани инициативи в областта на пътната безопасност, които номинират и отличават добрите практики.

 

 

Г-жо Стоянова, преди два дни станахме свидетели на поредната катастрофа на нашето Черноморие, където пострадаха шест души след като водачът беше употребил алкохол и наркотици. Защо въпреки проверките и въпреки мерките, които се взимат от „Пътна полиция”, тези случаи продължават според Вас?

Вероятно поради недостатъчния контрол от страна на органите. Също така трябва да отбележим, че употребата на алкохол или наркотици става обикновено в компания. Т.е. приятели, познати и всички, които участват във веселбата позволяват на приятелите си, които са употребили алкохол или наркотици да се качат зад волана. Тази погрешно разбрана толерантност, която имаме да употребяваме забранени вещества и да шофираме всъщност не се санкционира от най-близкия кръг от хора.

Каква е европейската практика в такива случаи и какви са мерките, които са взети в някои от държавите?

Интересен е опитът на холандските контролни органи. Там, както знаем, е разрешена употребата на марихуана, но не и да се шофира след това. Но пък е прецизирано точно до каква степен може да влияе наркотичното вещество върху поведението за шофиране. Съответно тестовете имат някаква максимална граница, над която подлежи на наказание съответният водач. Дълго време остават следи от употребените наркотични вещества в кръвта или в урината, което не означава, че лицето, което шофира, е под въздействието им.

Затова в Холандия са прецизирани много добре тестовете. Над определена граница е наказуемо да се шофира, но под тази граница, тъй като няма въздействие върху поведението, водачът не се наказва.

При нас тези тестове отчитат наличието или неналичието на тези вещества. Не е прецизирано до каква степен оказва въздействие върху поведението.

В началото на разговора казахте, че според Вас е недостатъчен контролът по пътищата. Възможно ли е все пак до всеки шофьор да стои полицай, как трябва да се засили този контрол и може ли да се направи така, че трайно да се намалят инцидентите, причинени от водачи, които са употребили алкохол или наркотици?

Да, естествено не може „Пътна полиция“ да е навсякъде. Аз започнах с това, че ние трябва да сме нетолерантни към употребата в нашия близък кръг от приятели или познати и съответно сами да се превъзпитаме и да спазваме правилата.

От друга страна кампанийната проверка от време на време не върши работа. Би трябвало това да стане систематично. Съответно прилагането на тези наказания да стане много бързо. Знаете, че има много водачи, които продължават да шофират, въпреки че имат редица наказания. Съответно неплатените актове и фишове са огромен проблем в събираемостта на глобите. Трябва не само да се налагат глобите, но и да се плащат и да имат своя превантивен ефект към по-тежките престъпления на пътя.

От днес започна една акция, насочена срещу високата скорост, свързана и с прибирането на гастарбайтерите и опасността от ПТП в нашата страна. Хеликоптери и необозначени патрулни коли ще снимат нарушителите. Смятате ли, че подобни акции ще дадат ефект и трябва ли те да се обявяват публично?

Не виждам нищо лошо в това да се обяви една акция.Не знам дали на хулиганите на пътя ще им повлияе това, че е обявена една акция за определен период от време, но като цяло да, според мен хората биха били по-внимателни на пътя при положение, че вече са информирани.

В същото време не само високата скорост на пътя всъщност е причина за тежките ПТП. По-скоро подценяването на обстановката или надценяването на собствените умения допринася за трагичните инциденти.

Засиленият трафик по това време на годината трябва да накара хората да бъдат по-внимателни и да не предприемат рискови изпреварвания или други маневри, които биха застрашили собствения им живот или този на околните.

По Ваши наблюдения превъзпитава ли се един шофьор след като му е наложено наказание, или продължава да извършва нарушения или да взима забранени вещества?

Ако наказанието е точно и навременно изпълнено, би трябвало да има своята превантивна функция в посока на това да предотврати по-сериозни нарушения с по-тежки последствия.

За съжаление превенцията да се налагат и изпълняват много бързо наказанията от административен характер всъщност не постига своите цели точно поради тази причина. Има страшно много административни санкции, които не се изпълняват и не постигат целите си да предотвратят по-нататъшни тежки произшествия.

Вярвам в превантивния характер на административните санкции. Те действително предотвратяват ПТП с по-тежък характер, затова според мен те трябва да бъдат изпълнявани действително бързо, да се събират бързо средствата и това определено ще повлияе на поведението на един хулиган на пътя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук