Сталин

Посмъртната маска на Сталин, който умира през 1953 г., е направена от известния съветски скулптор Матвей Манизер. Как тази маска се озовава във Великобритания, не е известно.
Сталин

Представителя на аукционната къща Дан Пондър се изненадал, когато един непознат донесъл бронзова посмъртна маска на Сталин и отливка за ръката. Той попита колко може да струва. 
На въпроса къде е получил тази реликва, човекът казал, че е намерил отливки в тавана на къщата на дядо си, който е служил в търговския морски флот. Вероятно той е донесъл една от маските, направена след смъртта на „лидера на народите“. 
Ден Пондър казал че цената на тези отливки трябва да се установи, но друга маска на диктатора е била продадена за 3,6 хил. лири (около 6 хиляди долара).
Сталин

В последствие тази бронзова маска и отливките били предложени на търг от The Canterbury Auction Galleries  за рекордните 13.5 хиляди паунда стерлинга (повече от 17 хиляди долара). Предметите придобил по телефона чуждестранен колекционер след поредица от залози. Неговото име не беше разкрито.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук