В Министерството на труда и социалната политика се проведе среща с протестиращите майки на деца с увреждания. На излизане от ведомството две от майките каза:

„В предлагания законопроект за хората с увреждания не се предлагат истински реформи. Всичко е с пожелателен характер и няма нищо задължително”.

Това казаха Кристина Николаева и Боряна Драганова обясниха, че повече от два часа се обсъждат едва първите текстове на законопроекта.

„За толкова часове не може да стигнем до помощните средства, не може да се стигне до оценката – да има задължителен характер“, казаха те.

Жените добавиха, че в законопроекта е записано, че само ако държавата има средства, едва тогава ще се осигури подкрепа за хората с увреждания.

Според протестиращите майки администрацията се раздува излишно, но не се отделят средства за структура, която да доведе реформата до хората с увреждания.

Майките смятат, че реформата трябва да се осъществи във всички министерства и да има хоризонтални политики, а не централизирана политика, която се провежда само в социалното министерство.

По думите им другият проблем в предлагания законопроект за хората с увреждания бил, че текстове, които са били работени три месеца, в последния момент са били отменени.

„Сега се караме защо трябва да бъдат върнати и това са още в началните стъпки, не може да стигнем до важните неща по-нататък“, коментираха Кристина Николаева и Боряна Драганова.

Майките на деца с увреждания са готови на отстъпки, но все пак „в закона трябва да се запишат реални неща, с реални текстове, които да са със задължителен характер и с реални срокове на изпълнение”.

Протестиращите майки отново поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Те поискаха сметка от Минчо Коралски за какво са похарчени 2 млн. лева, които са били предназначени за регистъра за хората с увреждания.

Протестиращите майки информираха, че по време за срещата с работната група са се договорили следващия петък отново ще има среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

На обсъждането присъства и омбудсманът Мая Манолова, която определи случващото се като „скандално”.

Тя обясни, че излиза за малко, защото има ангажимент с „Български пощи“, където е посредник между стачкуващите и синдикатите в пощите, но ще се върне, за да се продължи работата.

Мая Манолова информира, че всичко, което е било говорено, обсъждано и предложено, не е взето предвид и по неясни обстоятелства са написани други текстове.

По думите й най-важното в този закон е индивидуалната оценка и нейната задължителност за всички органи.

„Важно е също така какви промени ще се приемат за медицинските изделия и помощните средства, но в предлагания законопроект нямало никаква променя. Имало само едно изречение и за личната помощ”, уточни Манолова.

По думите й трябва да има ясен ангажимент на комисията, която прави индивидуалната оценка, да направи и оценка на личната помощ. Тя даде пример, че вносителите на законопроекта са записали, че от 1 януари 2020 г. ще бъде създаден специализиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Според нея обаче този орган бил записан само в едно изречение в преходните разпоредби, но липсват текстове, които да уточнят какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите правомощия, ангажименти, функции, както и от кого ще бъде избиран. „Текст по текст се води битка“, коментира Манолова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!