Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че подкрепя ангажимента на президента Александър Вучич за „разграничаване“ на Косово и смята, че това е единственото възможно решение.

„Аз за това насърчавам вече десетина години и мисля, че е единственото възможно и бързо решение, което в този момент разрешава актуални проблеми“, заяви Дачич за ТВ1.

Той добави, че все още е рано да се каже дали ще се стигне до това решение или не.

Коментирайки позицията на САЩ Дачич каза, че тя се е променила, тъй като по-рано САЩ са смятали, че въпроса за Косово е решен и че няма повече да се отваря тази тема.

„С встъпването в длъжност на новата администрация, позицията се промени в смисъл, че те са отворени за това да разгледат всички предложения за хитри и гъвкави решения. Това е, което търсехме“, каза Дачич.

Той добави, че „САЩ, Русия и Франция са много разположени към това да се стигне до компромисно решение.

„ЕС пое диалог за това, но Германия е тази, която казва, че не трябва да се променят границите. Но ние казваме, че първо се промениха границите на Сърбия… Не можете просто така да затворите кутията на Пандора и да кажете, че нищо не се е случило, че не може по-нататък“.

По думите на Дачич ситуацията е такава, че всички виждат Прищина като обезпокоителен фактор, който отхвърля компромиса. Според него изявленията на управляващите в Косово са „крайни и не ни приближават към трайно решение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!