прокуратура, арест, насилие

Специализираната прокуратура влезе в офисите на фирма „Балкантел“ в София, съобщиха от прокуратурата. Претърсвания и изземвания се провеждат и в частни жилища в София в рамките на корупционно разследване за доставяно от „Банкантел“ оборудване за нуждите на българските Военновъздушни сили (ВВС). Обискирани са и домовете на трима души. Самото разследване е за престъпен сговор за търговия с влияние.

Според анализатори се разследват сделки от времето, когато шеф на ВВС е настоящият президент Румен Радев и не се изключва възможността това да бъде свързано с неговата активност около избора на нов главен прокурор.

Изискани са документи, имащи отношение към делото, от Министерство на отбраната и военновъздушните сили.

От държавното обвинение уточняват, че интересите на разследването не позволяват да се даде повече информация, така че не е ясно кои проекти са предизвикали интереса на разследващите.

„Балкантел“ е проектно ориентирана инженерингова компания, създадена през 1990 година, с голям спектър от дейности. Сред тях системи за сигурност с приложение в жп транспорта, военновъздушните сили, гражданската авиация, енергетика; специализиран софтуер за видеоконтрол, наблюдение и сигурност; телекомуникационни системи за граждански цели. През годините е печелила обществени поръчки по договори с Министерството на отбраната, Националната компания за железопътна инфраструктура, НЕК, EVN – България, АЕЦ „Козлодуй“.

На сайта на компанията има данни за 6 военни проекта, които тя е реализирала в периода 2002 – 2017 година. Между тях е  и системата за мониторинг в реално време на летищата „Граф Игнатиево“, „Безмер“ и „Крумово“. „Балкантел“ е изградила и интегрираната система за центарлизиран контрол на основните комуникации, информационни и навигационни системи на ВВС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук