european_parliament
Сградата на Европейския парламент

Европейският парламент прие резолюция, с която призовава руските власти „безусловно да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани – в Русия и в завзетите земи на Украйна”.

Това включва и кримските татари, задържаните мирни протестиращи на Червения площад на 10 юли тази година, украинските граждани, задържани по политически обвинения, както и 24-мата членове на екипажа на украинските военни кораби, задържани край Керченския проток от руските военни на 25 ноември миналата година.

Парламентът призова руските власти незабавно да прекратят всякакви действия на тормоз над всички защитници на околната среда, включително Александра Каролева, както и над борци за правата на човека в страната, и да им позволят да извършват своята законна работа без намеса.

ЕП настоятелно призовава руските власти да оттеглят т. нар. закон за „чуждестранните агенти“ и изцяло да изпълнят всички препоръки на Венецианската комисия към Съвета на Европа, в съответствие с международните си задължения.

Текстът беше приет с 458 гласа „за“, 80 „против“ и 89 въздържали се.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!