Вежди Рашидов
На снимката: Вежди Рашидов

Обяснения от министъра на културата Боил Банов прокуратурата още не е искала, но това ще стане, когато се запознае с документите и прецени какви въпроси да бъдат зададени, заяви и. ф. ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров. Предстои снемането на обяснения на Вежди Рашидов, който е бил министър към онзи момент, и на Елена Йончева, която изнесе информацията.

Близо два часа представители на спецпрокуратурата бяха в сградата на Министерството на културата. Димитър Петров обясни, че са прегледали документите, за които се твърди, че са част от проекта „Антична Сердика“.

„Те са в огромен обем, с колегата преценихме тези, които биха били относими към предмета на проверката. Определили сме срок до утре да бъдат направени копия на същите, да бъдат комплектовани и да бъдат предоставени в прокуратурата“, каза той.

Също така разследващите се снабдили с документи, които са свързани с водено гражданско дело от страна на МК към изпълнителя, отнасящо се до т. нар. неустойка за забава. Димитров подчерта, че делото е висящо пред Апелативния съд в София, няма произнасяне към момента и ще преценяват относимостта на тези документи към проверка.

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че още днес Специализираната прокуратура ще изземе цялата документация, „която е относима към казуса към изграждането и евентуалните ремонтни дейности по Ларгото“.

„Ще започнат още днес разпити на хора, които имат отношение към случая, които са запознати с фактите по изграждането на този обект, както и с последващите действия на самото министерството, представени от Йончева като опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лв.“, посочи говорителят на главния прокурор.

Тя обясни, че ако дойде при тях записът, те ще направят експертиза.

„По правило тези записи биха могли да се използват като годно доказателствено средство, но тъй като не са създадени в условията на СРС начинът, по който ние бихме могли да го приобщим като доказателството, е назначаване на експертиза”, каза Арнаудова.

Тя отбеляза, че тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са били използвани и от кого в случай, че има сравнителен материал на глас, т. е. ще установи „съдържанието и авторството на направените изявления в рамките на този разговор“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!