Снимки и профили с лични данни на магистрати, на членове на семействата им, както и на висш служител на МВР са били намерени на адрес в кв. „Симеоново“, съобщиха от Специализираната прокуратура (СП) днес. От там уточняват, че информацията е за магистрати, които участват в разследването за убийства, изнудвания и други престъпления срещу укриващия се в Дубай бизнесмена Васил Божков.

В профилите се съдържали както лични данни – домашни адреси, телефонни номера и др., така и подробна информация за членовете на семействата им, включително за непълнолетните и малолетните им деца. В един от профилите имало указание определен магистрат да бъде заснет, а член на семейството му – проследен. В друг пък се посочвало, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство“.

Вчера стана ясно, че приближен на Васил Божков, за когото има подозрения, че е свързан с проследяването на обвинителя от специализираната прокуратура Ангел Кънев, е бил задържан.

В началото на седмицата в профила си във Фейсбук Божков публикува няколко снимки на обвинителя, който влиза в сградата на Националната агенция за приходите (НАП). В придружаващия текст той написа, че снимките са му били изпратени, благодари за сигнала и посочи, че в НАП и прокуратурата има честни и доблестни хора. Кънев е наблюдаващият прокурор по делото срещу Божков.

Според неофициална информация, като свързан с проследяването на обвинителя е задържан Славчо Марков, който е бивш служител на МВР.

Освен снимките и профилите, в кв. „Симеоново“ е открито и неподписано копие от постановление от обвинител от Софийската районна прокуратура от 2018 г. за отказ да се образува досъдебно производство. От СП уточняват, че става дума за преписка по уведомление от Министерството на икономика, според което има данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на икономическото ведомство, както и Лиляна Деянова като управител на търговско дружество, Ася Йочева, представляващ въпросната фирма, и Александър Ангелов, управител и съдружник там. Деянова и брат й Александър Ангелов наскоро бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за злоупотреба с еврофондове и данъчни престъпления.

От Специализираната прокуратура уточниха днес, че заради откритото копие на постановлението е била разпоредена незабавна проверка на случая. При претърсването на друг адрес в столицата, който се ползва от охранителна фирма, пък били иззети документи, свързани с предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход, съобщиха още от СП.

 

А в кв. „Симеоново“ били намерени и разпечатки от публикации в шест медии – „Дневник“, „Frognews“, „Гласове“, „Topnovini“, „Press TV“, „Liberta“, аз разпоредената проверка за несъбраните милиони от хазартните дружества на Васил Божков.

Откритите материали ще бъдат анализирани, за да се прецени дали да се повдигне обвинение на още двама души за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. За 72 часа са задържани Сл.М. (вероятно Славчо Марков) и В.Б. Утре спецпрокуратурата ще поиска от съда да ги задържи за постоянно.

Съобщението на СП завършва така: „Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!