Започна преустройството на улица „Съборна” в центъра на столицата.

След решение на столичния общински съвет, малката уличка в самото сърце на София вече няма да е просто паркинг за хаотично разположени автомобили, а ще се превърне в изцяло обновена пешеходна зона. Така улицата е напът да се превърне едновременно в носител на промяната и съвремието, но и в пазител на историята, свързвайки пешеходно някои от най-емблематичните градски точки – площад „Св. Неделя“ и Градската градина с Народния театър.

По темата от няколко години работи екип на „Спаси София”, а благодарение на задружните усилия на всички, най-накрая улицата ще се превърне в едно от най-красивите и функционални пешеходни пространства.

Какво ще се промени?

Разработеният проект предвижда обособяване на пешеходни пространства в два участъка от ул. „Съборна“ – между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Цар Калоян“ и между ул. „Леге“ и ул. „Княз Александър I“. В междинния участък пък се запазва възможността за движение и успоредно паркиране на автомобили, но тротоарите и площите за пешеходци значително се увеличават. Двете трасета ще бъдат отделени с кашпи.

Съборна

От тази сутрин на улиците кипи усилен труд. Екипи извършват козметични ремонти, боядисват стълбовете и подменят лампите на уличното осветление. Асфалтът пък се боядисва със специална боя в цвят, сходен до този на плочките на тротоара. Причината – визуално обединение на пешеходното пространство. По този начин се цели да се избегне проблемът, който в момента съществува на бул. „Витоша“ пред Съдебната палата, където малко хора вървят по бившето автомобилно платно, защото дори визуално то продължава да бъде отделено от тротоарите.

„Би било добре да има повече място за разходки. Така хората ще могат да се наслаждават на старите сгради в сърцето на столицата. Местата се посещават и от чужденци, интересна зона е. В центъра е добре да има места, свободни от автомобили”, коментира Светльо Георгиев, който често преминава от там.

Ключов елемент от проекта е осигуряване на удобна пешеходна връзка към Градската градина с изграждането на първата в София широка пешеходна пътека при пресичането с ул. „Княз Александър I“. В момента пешеходците са принудени да заобикалят различни парапети и паркирали автомобили, но с изграждането на пешеходната пътека това трябва да остане в миналото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!