Има „много малка възможност“ домашните любимци да могат да заразят стопаните си с COVID-19. Това заяви главният научен специалист на Световната здравна организация (СЗО) в четвъртък (2 юли).

Животни, болни от коронавирус

Сумия Сваминатан, главен научен специалист на СЗО, каза на пресконференция в Женева, че е имало регистрирани случаи, в които котки, порове и „дори тигри“ са били заразени от болестта.

„Има много малък риск от заразяване чрез домашните любимци, тъй като хората показаха известни притеснения за това, че животните могат да станат източник на заразата.“, каза още тя.

Предаване на вируса от животно към човек

Имаше обаче и случаи във фермите на норки, които са се заразили с вируса и дори може би са успели да го предадат на човек, посочи тя.

Сваминатан каза, че все още не е ясно как вирусът може да се разпространява, преодолявайки видовата бариера между животни и хора. Това е много активна област на изследване, която би помогнала за предотвратяване на бъдещи пандемии.

Ветеринари успокояват собствениците на домашни любимци

Ветеринари по целия свят също се опитват да успокоят собствениците на домашни любимци, изтъквайки, че предаването на болестта от животни на хора е изключително рядко срещано.

В Националното ветеринарно училище „Алфорт“ в покрайнините на Париж директорът Рено Тисие също потвърди:

„Трябва да се повтори, че няма научни доказателства, че в реалния живот, по начина, по който болестта се предава сега, домашните любимци играят роля, така че те не представляват особена опасност. Важно е да се подчертае, че е изключено да изоставяте домашните си любимци поради потенциална опасност. „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук