съд, прокуратура

Спецпрокуратурата започва проверка за цената на тока за бизнеса. Tя се сезира по сигнал на  Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Основанието да се сезират институциите, сред които Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция “Национална сигурност”, ГДБОП, като и Комисията за защита на конкуренцията са установени данни, позволяващи да се направи обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер, което със своите размери и обхват застрашава икономиката и националната сигурност на Република България.

Отчитайки броя на лицата имащи отношение и участие в постигането на конкретния целен резултат може също да се предположи, че е налице трайно структурирано престъпно сдружение, което има за цел извършване на престъпление, написаха преди дни подателите на сигнала.

На основание на Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор лично изисква документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. Постановено е и извършването на отделни действия по проверката от страна на ДАНС

Заради необичайно високите цени на електроенергията имаше и изслушване на служебния енергиен министър в парламента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!