Братята Пламен и Атанас Бобокови
На снимката: Братята Пламен и Атанас Бобокови /двамата в ляво и дясно/

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа мерките за неотклонение на бившия  зам.-министър на екологията Красимир Живков и единия от братята Бобокови – Атанас. Общо 10 души са обвиняеми за участие в организираната престъпна група за внос на отпадъци, а 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На предишното заседание спецсъда остави в ареста  Красимир Живков и Атанас Бобоков. С постоянна мярка “задържане под стража“ са и още трима от задържаните. Днес апелативният спецсъд ще заседава след жалби на петима от обвиняемите.  Другият от братята Бобокови- Пламен е с  парична гаранция от 1 млн. лева.

Основен свидетел по делото е бивш шеф на „Монбат Рисайклинг“

Основен свидетел по делото е бившият шеф на завода „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов, който е обвиняем по същото дело за данъчни престъпления.  Той е начело на предприятието от 2013-та до юли 2019-та година. Пред съдия, прокурор и адвокатите по делото той подробно разказва как отпадъците от „Монбат Рисайклинг“ са оставали в България като са били предавани на фирми, които нямали никакъв капацитет да ги обезвредят. От  показанията му, разпространени вчера от прокуратурата, става ясно, че е знаел за нарушенията години наред, но е започнал да говори едва след като напуснал фирмата на Бобокови.

Според прокуратурата бившият вече заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков е притискал свои подчинени, най-вече шефове на регионални екоинспекции, да дават разрешения на фирми, които не отговарят на изискванията да внасят несапарирани отпадъци. Тези, които не са давали разрешения са били отстранявани от работа. Установено е и че част от тези опасни отпадъци са били предавани за преработка в Монтана в завод на братя Бобокови и са били  фиктивно изнасяни за Германия. Така от една страна са спестявани пари, а от  друга –укривани  данъци.

По-рано от прокуратурата публикуваха и списък, иззет от дома на братя Бобокови, който  съдържа имената на известни бизнесмени и тяхното богатство от преди петнайсетина години. Все още се изяснява защо братя Бобокови са водили счетоводство на известни българи, някои от които вече не са между живите.

Бизнесменът Атанас Бобоков обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на компанията за акумулатори „Монбат”. Той обяви решението си в корпоративния сайт. Стана ясно и че върховната административна прокуратура е възложила на министъра на културата проверка на предмети, стопанисвани от Фондация „Братя Бобокови“.

По-голямата част от бизнеса на братя Бобокови е общ. Занимават се основно с производство и търговия с масла, с производство и рециклиране на акумулаторен скрап и отпадъчни масла. Компаниите им работят в десетки държави, на три континента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!