Иван Тотев
Иван Тотев

Специализираният наказателен съд ще заседава на 15 юни по делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на зоопарка в Пловдив.

Според държавното обвинение те са ощетили общината с 689 хиляди лева, тъй като вместо с обществена поръчка и конкурс са възложили строителството на зоокъта с пряко договаряне на фирма „Запрянови 03“ ООД.

Разследването срещу тримата започна през ноември 2016 година от специализираното звено „Антикорупция“. Сигналът за нарушения беше изпратен първо до Пловдивската окръжна прокуратура, където не намериха данни за извършено престъпление.

По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването беше предадено на Софийската градска прокуратура. При първото гледане на делото Окръжният съд в Пловдив го върна обратно на софийските прокурори заради намерени съществени процесуални нарушения.

Впоследствие процесът беше прехвърлен в Специализирания наказателен съд заради законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат именно там.

На Иван Тотев му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски бяха с мярка за неотклонение „Подписка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
57