История славянобългарска
История славянобългарска

Според споделян стотици пъти пост във фейсбук, от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които „Родната реч“ на Иван Вазов, „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и др. Публикацията в социалната мрежа внушава, че въпросните произведения отпадат изобщо от учебната програма, което е поредната фалшива новина, разкри Българското национално радио (БНР).

Проверка с инструменти за търсене на изображения в интернет показва, че илюстрацията, ползвана в поста, е от сайта на бТВ. На 23 януари 2016 г. телевизията наистина съобщава за отпадане на произведения от учебната програма, но в края на текста е уточнено, че става дума за проект.

Два дни след публикацията на бТВ – на 25 януари 2016 г. на сайта на Министерството на образованието и науката е публикувано становище на тогавашния просветен министър проф. Тодор Танев, който посочва, че „История славянобългарска“ нито пада, нито изчезва, а отива в IX клас“.

„Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, „Къде си, вярна, ти любов народна“ и „Вятър ечи, Балкан стене“ на Добри Чинтулов, както и първият куплет на марша „Шуми Марица“ ще се изучват по музика“, казва още Танев.

От 3 февруари 2016 г. (до 27 януари 2017 г.) поста министър на образованието на мястото на Танев поема Меглена Кунева.

На 16 март 2016 г. Кунева уточнява, че „История славянобългарска“ ще се изучава даже 4, а не 3 пъти в средното училище: „Откъс от произведението е предвиден в програмата по история и цивилизации в VII,VIII и X клас и по литература в IX клас“, казва тя.

„Новото в програмите е, че песента на Добри Чинтулов „Къде си, вярна ти любов народна“ е в учебника по музика за VI клас, а по литература в VII клас  ще се изучават „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. Фолклорните песни „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ и епосът за Крали Марко са в програмата по история за VI клас“, отбелязва още Кунева.

В прессъобщение на МОН уточнения прави и тогавашният зам.-министър Диян Стаматов. Пред бТВ на 18 февруари 2016 г. той пояснява, че „Родната реч“ на Вазов ще се изучава в начален етап.

И така: твърдението, че няколко произведения от български автори отпадат от учебната програма, е ПОДВЕЖДАЩО. Става дума за разместване в учебната програма. Въпросните произведения не отпадат, а вече се изучават в различен от V или VI клас или преминават в учебната програма на други предмети – например музика или история.

Още за фалшивите новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук