Последният работен ден за депутатите започна със спор по повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма.

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ Спас Гърневски заяви, че на утрешния ден се навършват 75 години от Народния съд, действал в Царство България.

„Народният съд е играел ролята на фактическия орган на левия революционен терор и е бил в абсолютно противоречие на Търновската конституция. След този кървав геноцид на българи срещу българи, историята на БКП е позната на всички“, подчерта Гърневски.

И добави:

„Извънземна екология искат, а не знаят каква ни завещаха. Настояват за чиста храна и въздух, а кой скри през 1986 г. от българите за Чернобилската авария“.

Гърневски завърши с думите:

„Другари, вече 30 години разигравате ролята на пречистени херувими, знайте, че нито един от греховете ви не е забравен. Тепърва предстои да си платите към народа сметките си, които са доста дебели”.

В отговор Александър Симов от БСП заяви, че изразява респект към поетичното въображение на Гърневски.

„За мен винаги е странно как антикомунистически есета, може да чете човек, който е писал стихове за възхвала на комунизма“, попита риторично той.

„Две правителства на Бойко Борисов падат заради улични протести и третото е на път да падне, защото България е по улиците. Къде я видяхме тази стабилност, къде го просперитетът. Само преди два дни хората бяха пред парламента, за да искат оставката на Борисов, а междувременно ние четем възторжени есета, за да четкаме егото на Бойко Борисов“, заяви още депутатът от името на парламентарната група на БСП.

Точно преди 75 години, Народният съд издава 2730 смъртни присъди, с които избива политическия, военен и интелектуален елит на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!