Вера Йоурова
на снимката: Вера Йоурова - вицепрезидент на Европейската комисия

Русия и Китай водят дигитална война с фалшиви новини и дезинформация, за да подкопаят демокрацията в Европа и Европейския съюз, трябва да намери правилния начин да отговори подобаващо на това. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова

Йоурова, която ръководи дейностите за запазване на демократичните принципи в целия блок, заяви, че двете страни имат „въоръжена информация“ и няма да отстъпят, докато Европа не им отстъпи.

„Има конкретни външни участници, а именно Русия и все повече Китай, които активно използват дезинформация и свързани с тях тактики на намеса, за да подкопаят европейската демокрация“, каза Йоурова на конференция в Брюксел.

Според нея тези две страни ще продължат д правят това, докато ЕС не покаже твърдо, че няма да толерира тази агресия и грубо вмешателство.

Йоурова каза, че тази дигитална война е любим способ за Русия и Китай, защото „те виждат, че това работи, евтино е, и трудно нещо ще ги откаже да правят това”.

Тя даде за пример фалшивите новини разпространени от Русия свързани със сваления самолет на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 година, както и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря в Сейлсбъри, Англия през 2018 година.

„Европа трябва да намери най-добрия начин да защити гражданите и територията си, и да използва най-ефективният начин да го направи, включително финансиране и нови политики”, коментитра още Йоурова.

Експертите, които взеха участие на конференцията изразиха мнение, че целта на Русия е да внесе объркване и да подкопае репутацията на западните организации като Европейския съюз и НАТО, докато Китай използва по-изтънчени методи, използвайки много пари, за да манипулира лицата вземащи решения, и да влияе върху политиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук