Хашим Тачи
На снимката: президентът на Косово Хашим Тачи

Косовският президент Хашим Тачи смята, че е дошло време за „голямо историческо споразумение между Косово и Сърбия“. От кабинета му в Прищина съобщиха, че „президентът е заявил пред посланиците на ЕС, САЩ, както и пред ръководителите на мисиите на КФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС, че не може да се стои на едно място и да бъдеш в патова ситуация“.

„Не може да се връщаме назад, защото историята на отношенията между Косово и Сърбия е трагична. Не може да стоим на едно място или да се намираме в патова ситуация. Няма и какво да очакваме, защото изоставянето и чакането при решаването на въпроса за отношенията между Косово и Сърбия създава напрежение, дестабилизация, големи проблеми, не само помежду ни, а и в целия регион“, казал още Тачи.

Вчера сръбският му колега Александър Вучич изрази притеснения, че много трудно ще се стигне до разрешаването на косовския въпрос. Той остро разкритикува политическите опоненти, които обвини в пълна демагогия. По думите на Вучич нещата с преговорите не вървят добре и е много вероятно Сърбия „да не получи нищо“.

Европейските лидери са против прекрояване на границите между Сърбия и Косово – позиция, която наскоро германският канцлер Ангела Меркал изрази съвсем недвусмислено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!