МЛаден Маринов и Красимир Каракачанов
на снимката: Министрите на вътрешните работи и отбраната МЛаден Маринов и Красимир Каракачанов

Ден след размириците в Габрово, породени от побой между българи и роми, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов събра на спешна среща в Министерския съвет ръководството на МВР. По думите му служителите на реда са си свършили работата, но има пропуски при местната власт.

Местната власт винаги трябва да е по-наблюдателна и активна в такива процеси. За да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да си върши работата, местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат мерки, а не да се чака и да се случи инцидент и тогава да хвърли полицията целия възможен ресурс, за да успокоява нещата. Не се очакват нови провокации в Габрово, в момента ситуацията е спокойна, каза Каракачанов.

На въпрос дали трябва да се поеме персонална вина за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата.

В Пловдив, например, тогава отново МВР реагира светкавично и решихме проблема, но няма как да вървим със събитията. Отговарям простичко, подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да са активни и да вземат мерки са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията и охранителните органи, но трябва да се започне от местната власт, подчерта Каракачанов.

Проблемът е общ и трябва да бъде решаван с помощта на всичките институции, добави още вицепремиерът. В отговор на въпрос на БГНЕС той заяви, че ако неговата оставка би решила проблема, той е готов да я подаде.

От своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало данни за нерегламентирано мирно събиране в Габрово. По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица там.

Ситуацията в дадения момент ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото трябва МВР прави и ще бъде направено, коментира още Иванов.

На 10 април вечерта няколкостотин души се събраха на спонтанен протест в Габрово, организиран в социалните мрежи. Хората излязоха да изразят възмущението си от нападението и побоя на служител в магазин от трима мъже от ромски произход. Впоследствие се оказа, че и тримата са осъждани.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април 2019 г. трите лица са задържани за срок от 72 часа. Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми лицата с инициали Н.М.(на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години) за това, че на 7 април 2019 г. в магазин „2+2“ на ул. „Николаевска“, действайки като извършители чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинили на продавач-консултанта с инициали В. И. (от Габрово) лека телесна повреда по хулигански подбуди.

След като били задържани за побоя, тримата мъжи били освободени след 24 часа. Когато обаче органите на реда получили информация за организиращия се протест, отново арестували провинилите се, научи ДЕБАТИ.бг. Повторното задържане било главно с цел опазване живота и здравето им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!