Красимир Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимр Каракачанов

Негативната тенденция в армията, която съществуваше от много години, през 2018 г. беше пречупена, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след годишната конференция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Министърът се запозна с отчета на началника на отбраната по време на представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“ По думите му обратът е постигнат с търсенето на решения на съществуващите от години проблеми в армията.

„Това беше постигнато с повишаване на възнагражденията на военнослужещите, чрез трите проекта за модернизация и най-вече чрез тенденцията за решаване на проблема с некомплекта. За първа година, макар и с малко тенденцията е обратна. С близо 160 повече са хората в армията, в сравнение с напусналите“, подчерта Каракачанов.

И началникът на отбраната ген. Андрей Боцев се фокусира върху липсата на кадри във въоръжените сили.

„Основният проблем е съществуващият некомплект на личния състав във въоръжените сили. В края на 2018 година се отчита, че некомплекта не се увеличава, а броят на приетите на военна служба е малко по-голям от този на освободените военнослужещи“, заяви ген. Боцев.

Той коментира и най-шумно дискутираният, според него въпрос модернизацията на армията.

„През изминалата година в обществото най-шумно бе дискутиран въпросът за осигуряване на така нужната ни съвременна и военна техника, но за мен на първо място винаги са били хората – мъжете и жените в бронираните машини, самолети и кораби, щабовете и формированията в цялата страна и в чужбина“, заяви ген. Боцев.

Той добави, че по програма „Персонал“ в бюджета на Министерството на отбраната за изминалата година са били разчетени средства за допълнително попълване на до 1300 длъжности като за периода до 2021 година са разчетени средства за попълване допълнително по 800 длъжности годишно.

„Щабовете и формированията от Българската армия и структурите пряко подчинени на министъра на отбраната са подготвени за планиране и провеждане на операции по трите мисии на Въоръжените сили“ – увери началникът на отбраната.

Ген. Боцев подчерта, че условията за военнослужещите са започнали да се подобряват от януари 2018 г. когато са били повишени заплатите им с до 10%. Преди броени дни пък е станало факт и предвиденото за тази година повторно увеличение на месечните възнаграждения на хората в отбраната с 10%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук