Макрон, ди Майо

Външното министерство на Франция е извикало посланика си в Рим за консултации след поредица от „провокации“ на популисткото правителство на Италия.

„В продължение на няколко месеца Франция е била обект на многократни обвинения, неоснователни атаки и странни претенции – се казва в изявление на министерството, наричайки ги случващото се „безпрецедентно“ след края на Втората световна война.

Напрежението между Париж и Рим ескалира от юни, когато Движението 5 звезди (Д5З) и крайно дясната Лига дойдоха на власт в Италия в коалиционно правителство. Висши държавни служители в коалицията забравят дипломацията при критиките си към президента Еманюел Макрон, който не крие целта си да се бори с популистките движения сред членовете на ЕС.

Последният взрив в двустранните отношения избухна във вторник, след като вицепремиерът на Италия и шеф на Д5З Луиджи ди Майо разкри, че се е срещнал с представители на протестиращите срещу френското правителство „жълти жилетки“ извън Париж.

Той каза, че целта е да се подготви общ фронт за изборите за Европейски парламент през май, като се похвали в „Туитър“, че „вятърът на промяната е преминал Алпите“.

„Последните намеси представляват допълнителна и неприемлива провокация. Те нарушават уважението, което се дължи на демократичния избор, направен от една нация, която е приятел и съюзник – заяви външното министерство в Париж – Да се разминаваме е едно, да се използва връзката с електорални цели е друго.“

Ди Майо вече осъди френското правителство за защита на елита и привилегированите, като казва, че „се ражда нова Европа на „жълтите жилетки“, на движенията, на пряката демокрация“.

Друг италиански заместник министър-председател – Матео Салвини – също атакува директно Макрон.

„Надявам се, че французите ще могат да се освободят от ужасен президент“, каза Салвини във видеоклип във Фейсбук през миналия месец.

Протестите на „жълтите жилетки“ срещу данъците върху горивата започнаха през ноември в селските райони на Франция и в малките градове, но се превърнаха в по-широк бунт срещу политиката и управлението на Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!