глобално затопляне

Емисиите на парникови газове през 2021г. ще нараснат с около 5%. Така те ще достигнат нивото, на което бяха преди началото на пандемията от COVID-19. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание Earth System Science Data.

„Бързото връщане на емисиите до предишното ниво през 2021г. показва, че се връщаме към старата въглеводородна икономика. Инвестициите в зеления сектор, които бяха включени в плановете за възстановяване на икономиките на много страни след пандемията, очевидно не бяха достатъчно, за да се избегне рязкото увеличение на емисиите“ – каза един от авторите на изследването, професор в университета в Ексетър (Великобритания) Пиер Фридлингщайн.

Разпространението на пандемията доведе не само до претоварване на здравните системи във всички страни по света, но и до рязък спад в промишленото производство, автомобилния трафик и много други източници на парникови газове.

Според оценки, направени миналото лято, емисиите на парникови газове са намалели с около 17% в сравнение със зимата и ранната пролет на 2019г. По предварителни оценки за цялата 2020г. масата на годишните емисии на въглероден диоксид е намаляла с около 2,4 милиарда тона (7%). Досега това е най-големият спад в цялата история на наблюденията.

Фридлингщайн и колегите му в международния проект Global Carbon установяват, че този рязък спад е само временен. Според техните изчисления емисиите през 2021г. ще нараснат с почти 5%, тоест човечеството ще се върне към нивата отпреди пандемията.

Значителна част от това увеличение ще бъде от четирите основни замърсителя – в САЩ и ЕС емисиите парникови газове ще се повишат с около 7,6% тази година, докато в Китай и Индия ще се увеличат с 4% и 12,6%. В други страни по света емисиите няма да се променят толкова много. Според учените те няма да надвишават нивото от 2019г.

Климатолозите са предвидили и как ще се промени обемът на емисиите, свързани с различните индустрии в икономиката: едва ли ще се промени нивото на замърсяване от авиацията и автотранспорта, но със сигурност ще нарасне силно за енергетиката и индустрията.

Такова бързо връщане на емисиите към предишни нива поставя под съмнение целите на Парижкото споразумение да задържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!