коронавирус, covid

Честотата на заразяването с коронавирус в света намалява за втори пореден месец. През октомври на планетата са открити 12,9 милиона случая на инфекция. Почти 3 милиона по-малко, отколкото през септември.

Смъртността също намалява – през последния месец около 214 хил. души са починали от Сovid, което е с 20% по-малко спрямо предходния месец. Така през октомври всеки 60-и заразен е починал от коронавирус, докато в края на лятото тази цифра надхвърляше 75.

През октомври миналата година заболеваемостта беше приблизително на същото ниво като сега. Новозаразени бяха около 11,7 милиона души, но смъртността беше почти една трета по-ниска.

Брой заразени

САЩ остават епицентър на пандемията с около 2,4 милиона нови случая, открити през октомври. Това обаче е един и половина пъти по-малко от цифрата за септември, а темпът на разпространение на инфекцията продължава да намалява. Ако в началото на месеца в страната са открити около 120 хиляди заразени на ден, то в края му са около 65 хил.

На второ място все още е Обединеното кралство, където Сovid е открит при около 1,2 милиона души. За разлика от Съединените щати, в Обединеното кралство заболеваемостта се е увеличила с една четвърт от началото на есента. Този показател, въпреки високото ниво на ваксиниране, над 70% от населението в страната е ваксинирано, не намалява от юни.

В Русия заболеваемостта от Сovid достигна връх – за първи път в пандемия от месец там бяха регистрирани над 1 милион новозаразени. Това е с почти 70% повече от септември и 127% повече от октомври миналата година.

Най-бързо растящият темп на заразяване обаче расте в Украйна – през октомври в страната са открити около 500 хиляди заразени, което е почти 3,5 пъти повече в сравнение с предходния месец. В Румъния заболеваемостта е три пъти по-висока спрямо септември.

Смъртност

Най-много смъртни случаи от Сovid през октомври са регистрирани в САЩ – над 42 хил. В сравнение с началото на месеца обаче смъртността е намаляла наполовина – от 2 хил. на 0,9 хил. случая на ден.

Сега по този показател Русия е начело в света, където през последната седмица около 1,2 хиляди души на ден са починали от заразата. През октомври в страната са регистрирани над 31 хиляди смъртни случая. Това са с около 30% повече, отколкото през септември, и 4,3 пъти повече от преди година.

Смъртността също е на върха си в Украйна. Тя се е увеличила почти четири пъти за месец, като през октомври са починали 11 хиляди пациенти с вируса.

В същото време във Великобритания, въпреки високата заболеваемост, само 0,3% от заразените са починали от covid миналия месец.

В Азия и Близкия изток ситуацията с коронавируса се стабилизира в сравнение с началото на есента. Така в Турция, където заболеваемостта рязко се повиши през юли, през последните два месеца са открити около 30 хиляди новозаразени ежедневно, а до края на октомври степента на разпространение на инфекцията е намаляла с 20%. Смъртността от началото на есента е около 200 смъртни случая на ден.

Във Филипините и Малайзия, които бяха основните огнища на епидемията в Югоизточна Азия, заболеваемостта спадна съответно почти три и два пъти. Във всяка от тези страни са открити около 200 хиляди нови случая на месец. Въпреки това, ако във Филипините смъртността остана на нивото на септември, то в Малайзия броят на смъртните случаи се оказа наполовина, а в сравнение с началото на есента – четири пъти по-малко.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!