анкета, въпроси

Агенция „Тренд“ публикува проучване по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии, при нови избори.

Според проучването, 8 формации ще влязат в парламента, като новият член, получил народната любов, е току ще родената партия „Български възход“, на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев. Тя, заедно с опозиционните в момента партии, се оказва, че ще имат мнозинство в евентуален следващ парламент.

Резултатите показват, че ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.

През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април).

През април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.

Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Припомняме, че на последните парламентарни избори през ноември миналата година, социологическите проучвания бяха изключително неверни и неточни. Прогнозите им се оказаха почти едни и същи, и то с явно предимство на партиите на статуквото. А резултатите се оказаха съвсем различни. Няма как да не си зададем въпроса дали правят тези „грешки“ от некомпетентност или са добре мотивирани за тях. За съжаление това обезверява част от избирателите и те изобщо не отиват до урните. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук