корабът св св кирил и методий

Корабът ни „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) оказа помощ на група бедстващи антарктици от испанската полярна база „Хуан Карлос Първи“, съседна на българската „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Няма пострадали при случая – 14-те полярници от испанската станция. Сред тяхдвама канадски учени. Те бяха успешно прибрани на борда на НИК 421 от плажа край нос Хана Пойнт, където са правели изследвания, научи БТА. 

До намесата на българския плавателен съд се стигна след подаден сигнал за спукване на една от двете надуваеми лодки на испанската група. Било е невъзможно за проплаване на 7-те мили от Хана Пойнт до „Хуан Карлос Първи“ с втората лодка. Метеорологичните условия в южната част на острова не са били благоприятни – силен вятър и бурно море. Командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ к-н II ранг Николай Данаилов реагира и отзова членовете на екипажа на кораба, които в този момент помагаха на българските антарктици в родната база, прибирайки ги обратно на борда, за да се вдигне котва и да се помогне във възникналата ситуация.

Час по-късно НИК 421 достигна залива край Хана Пойнт и спусна работна лодка, която помогна за трансфера на испанските полярници от брега. Двете лодки на испанците също бяха спасени, след като бяха качени на палубата на „Св. св. Кирил и Методий“.

Антарктиците от испанската база са прекарали над 10 часа с термоизолационни животоспасяващи костюми на плажа край Хана Пойнт. Те благодариха на екипажа на българския кораб за оказаната помощ. 14-те души ще бъдат откарани обратно до базата им „Хуан Карлос Първи“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук