Иван Стоилкович /снимка: Ю тюб/

Лидерът на Демократическата партия на сърбите в РС Македония Иван Стоилкович отправи ужасяващи обвинения срещу България, наричайки я фашистка и геноцидна държава. Сръбската държавна агенция „Танюг“ веднага разпространи призива на Стоилкович да има „решителен отговор от страна на президента и премиера срещу непремерените изявления на българските официални лица“ след поздравленията на македонското ръководство за Националния празник на сърбите в Македония – Свети Сава“.

Стоилкович призова „и за адекватна реакция от страна на представителите на ЕС, включително и от американското посолство и други влиятелни държави от Евросъюза“.

Стоилкович отиде още по-далеч и каза, че „сърбите след 1941 г. са били подложени на етническо прочистване“. Според него „подобни изявления предизвикват безпокойство и разпалват национална омраза, която ги връща към неприятни спомени от миналото“.

„Припомнянето на престъпленията на българските фашисти няма да остане без последствия, ако не препречим пътя на тази политика“, каза още Стоилкович.

От 2011 година формацията на етническите сърби в РСМ е в трайна коалция с ВМРО-ДПМНЕ. Тя получава по един мандат на парламентарните избори.

В края на управлението на Никола Груевски станя ясно, че Иван Стоилкович, заедно със сръбския агент Горан Живайлевич, активно е участвал в нахлуването в македонския парламент по време на „Кървавия четвъртък“ на 27-ми април 2017г. По време на погрома на парламента бяха пребити над 100 души, включително и сегашния премиер Зоран Заев. Живайлевич бе сред тълпата и си направи селфи с тях. Веднага след това той бе изгонен от Скопие.

Няколко месеца след погрома бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на „Дирекцията за сигурност и контраразузнаване“ Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в РС Македония и по-специално на Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, на самия Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански. Всички те са участвали лично в пропагандната кампания в полза на режима на Никола Груевски. В момента Лазански е сръбски посланик в Москва, където Иван Стоилкович бе на посещение организирано от Живайлевич и изгонения руски дипломат Владислав Филипов от Сараево през 2019г. Но, преди това в продължение на 10г. Филипов действа в РС Македония, Косово и Албания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук