Ненад Попович - министър на иновациите и технологичното развитие на Сърбия

Сръбският министър отговарящ за иновациите и технологичното развитие Ненад Попович призова „правителството на България да преразгледа решението си за признаване на лъжливата държава Косово“.

Това стана по време на официалната среща на Попович с министъра на икономиката Емил Караниколов. Двама участваха в Третата сесия на смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в София. Попович дори поиска „Караниколов да предаде това послание на колегите си от правителството“.

„Ще използвам тази възможност да предадете на Вашето правителство, така както правят много държави и то да преразгледа признаването на лъжливата държава Косово. Ние сме дълбоко убедени, че нарушаването на международното право при което се стига до създаването на подобно нещо на Балканите, не е в полза на мира и икономическото развитие“, каза още Попович, чието изказване бе разпространено от държавната агенция в Белград Танюг.

Според Попович „Косово е неделима част от Сърбия, съгласно резолюция 1244 на СС на ООН и съгласно Конституцията на Сърбия“.

„През 2008 г. българското правителство призна т.нар. независимост на лъжливата държава Косово. Извършеното от косовските албанци и тяхното решение да обявят лъжлива независимост бе нелегално и в противоречие с международното право. Днес много държави по света разбират този факт и през последните 2 години 17 държави са оттеглили признаването на тази лъжлива държава“, каза още Попович.

Според Танюг „Караниколов е обещал да предаде това послание на колегите си в правителството и добавил, че страната ни разбира „тяхната болка“.

Косово обяви независимост през февруари 2008г. До момента над 100 държави, включително и България са признали независимостта на Косово.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!