агенти, дадич
Министър Дадич е в списъка с агенти. снимка: БТА

Имената на двама от министрите от кабинета на Ана Бърнабич изгряха в списък с агенти на Владирим Путин в Сърбия. Това са вицепремиерът и външен министър Ивица Дадич и министърът на държавното и местното самоуправление Александър Мартинович. Информацията е изнесена от сдружението за свобода на Сърбия – групата „Октомври“, съобщава вестник „Данас“, цитиран от БТА.

До този момент 44 души от публичното пространство на Сърбия – държавни служители, членове на службите за сигурност, журналисти са намерили място в списъка. Следващото допълване на списъка ще бъде направено след 23 дни.

Сдружението подчертава, че става дума за агенти на Путин, а не на Русия.

Наред с министрите най-новите имена са

на председателя на опозиционната Народна партия Вук Йеремич, историка Милош Кович, академик Коста Чавошки, председателя на движението Освобождение Младжан Джорджевич.

В списъка са и представителят на партията на косовските сърби Сръбска листа Милан Радойчич, бизнесменът Звонко Веселинович, както и журналисти.

Групата „Октомври“ е гражданско сдружение, основано в края на ноември 2022 г., а негов председател е адвокатът Чедомир Стойкович. При основаването на сдружението участниците казаха, че „борбата срещу режима на Владимир Путин в Сърбия е най-важният и истински патриотичен акт“.

Със създаването на списъците се занимава Екипът за идентифициране на агентите на Путин в Република Сърбия, чийто координатор е самият Стойкович.

Попитан за целта и „дали е законно допустимо да се нападат хора по този начин и с какви доказателства“ разполага, Стойкович каза, че от сдружението му искат да „защитят

националните интереси на Сърбия,

които са застрашени от две десетилетия хибридна война от страна на режима на Путин, при която населението се отдалечава от собствените си интереси и е принудено да взема решения в интерес на Руската федерация“. Той заяви, че групата „Октомври“ работи в съответствие с конституцията и законите.

През май Чедомир Стойкович изпрати писмо до посолството на Украйна, в което заяви, че адвокатската му кантора е наложила санкции на Русия заради агресията срещу Украйна.

Преди шест месеца той поиска от посланика на Руската федерация Александър Боцан-Харченко Русия незабавно да изтегли „всичките си 4036 агенти, от които 27 в правителството, седем в президентството, 86 в министерството на отбраната, 64 в министерството на вътрешните работи, 113 в разузнавателната агенция БИА, както и много в религиозни организации“, допълва „Данас“.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук