Александър Морфов
Александър Морфов. Снимка: БГНЕС

Нови надписи се появиха на вратите на директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев и пиарката Велислава Кръстева. На неговата пише:“Официален офис на ДПС“, а на нейната – „Приемна на ДПС“. И този път авторът на надписите е главният режисьор на културната институция Александър Морфов.

Той заявява, че по този начин изразява протеста си срещу „безмозъчната партийна централа“, създадена и узаконена от Василев в Народния театър. По думите му директорът управлявал като едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек“.

„Велислава Кръстева няма нито съвест, нито принадлежност. Тя е всичко онова, което й наредят нейните господари“, посочва Морфов пред „Площад Славейков“. И цитира Гьобелс: „Аз нямам съвест, моята съвест се казва Адолф Хитлер“.

Режисьорът веднага уведомил Василев, че надписите са негово дело. Въпреки това директорът твърдял, че не знае чие дело са. Морфов е бил привикан в полицията да дава обяснения. Но не само той, а и съпругата му Рени Врангова. Според Александър Морфов така целят да го сплашат, че и семейството му е на прицел.

Морфов подчертава, че директорът Васил Василев не само е създал, но и узаконил „безмозъчната партийна централа“ в Народния театър. Той твърди, че първата стъпка на Василев била да купи артистите. Актриса, чието име Морфов не назовава, казала в разговор по отношение на морала, че бедният човек няма морал.

„Това е новото верую“ в театъра, казва Морфов. И твърди, че Василев искал да управлява театъра като частна фирма. Разцепил на две културната институция, заплашвал, унижавал, уволнявал верните служители на театъра. Главната художничка на осветлението напуснала. По думите на Морфов вероятно е била притисната до стената, както и останалите, които са си тръгнали от театъра, несъгласни със „сталинската форма на управление“.

„Василев е хванат в примката на Доган, Борисов и цялата тази компания“, посочва Морфов. Той смята, че директорът на театъра има за цел да освободи и него, тъй като е „трън“ в очите на въпросната компания.

„Аз съм против липсата на морал и политическите назначения, които превръщат културната институция в дърщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов“, казва Морфов. И допълва, че неговият протест ще продължи. С надписи по вратите в Народното събрание, Министерския съвет, Президентството.

В заключение режисьорът заявява, че ако не бъде уволнен, на 25 януари е първата му репетиция. На въпрос дали това ще е „Троянският кон“, отговаря, че обича да поставя пиеси, които го вълнуват. Като „Мефисто“ на Клаус Ман и „Съзаклятие на лицемерите“ на Михаил Булгаков.

„А иначе: взимайте флумастерите и драскайте, драскайте, хора“, призовава Александър Морфов.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук