Найден Тодоров
На снимката: Найден Тодоров

„Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам. От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно“. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров по повод скандала в Народния театър.

„Неправилното не е раздялата между двамата (Васил Василев и Александър Морфов – б.р.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим“, посочи още Найденов в интервю за БНР.

Скандалът започна на 29 октомври, когато в знак на протест Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – тогава пиар на театъра, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което Кръстева придружава Доган до избирателната секция.

На 28 февруари Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния театър, а Велислава Кръстева съобщи че от 1 март няма да е част от екипа на театъра.

В интервюто си, служебният министър подчерта, че от 2014 г. културните институции имат извоювана сравнителна самостоятелност, която е описана и в Закона и в длъжностните характеристики на директорите и Министерството на културата няма право да им се меси.

„Внесъл съм приет от МС законопроект за изменение на Закона, който трябва да бъде внесен в 49-ото Народно събрание, който предвижда директорите на държавните културни институти да се отчитат ежегодно за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до санкции. Когато има тотално отклонение от концепцията, това може да доведе и до отстраняването на директора“, посочи Найден Тодоров.

Тодоров заяви, че ще работи за това да събере директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов:

„Надявам се срещата да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв начин. Това е единственият път напред“.

Министър Тодоров съобщи, че лично е говорил с Василев, който е обещал пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния театър.

„Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния театър“, заяви той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1-ви март вече не изпълнява тази длъжност, и припомни, че през 2013 г. Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги определи като „екип от много дълго време и това няма общо с техните пристрастия“:

„Не стои добре, но пак казвам, че трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма криминални деяния“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. И защо да го наказва? Защото си върши работата, ли? Заради подмазвачи, да им се играят пиесите и да не отпаднат от представление, ли? Морфов преследва актьор заради политическите му пристрастия, а самият той навива за ПП,ДБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук