На снимката: Небойша Стефанович /дясно/ и Алексис Ципрас

Небойша Стефанович, министърът на вътрешните работи на Сърбия и втори в управляващата Сръбска прогресивна партия след президента Александър Вучич, най-вероятно няма завършено висше образование, а още по-малко – защитен докторат, затова трябва да си подаде оставката. За това призовава опозиционният „Съюз за Сърбия“ (СзС), предава МИА.

На своя пресконференция представители на СзС представиха доказателства в подкрепа на твърдението, че Стефанович няма завършено висше образование, което партията определя като „една от най-големите афери в Сърбия през последните години“.

Председателят на Партията за свобода и справедливост и Драган Джилас от СзС настоя министърът на вътрешните работи да подаде оставка. Джилас съобщи, че университетът „Мегатренд“ в Лондон съществува от 1990 г., а в Сърбия компанията, от която Стефанович е получил дипломата си, е регистрирана през 1991 г. Университетът в Лондон не е данъкоплатец в Сърбия и той ще изпрати доклад до британските власти, за да проверят дали е плащал данъци там.

Джилас попита, как е функционирала тази компания, как е плащано на преподавателите, как и къде студентите в него са плащали таксите за обучение.

„На първо място здравият разум изисква от нас да се запитаме дали някой е чувал за университет с името „International expert consortium limited“ и дали вие и вашето дете бихте се записали в нещо такова. Компанията никога не е получавала регистрация във Великобритания за предоставяне на образователни услуги“, заяви Джилас.

Тази компания не може да развива преподавателска дейност в Белград, тъй като няма програма, одобрена от британските и сръбските власти.

СзС не дели хората според тяхната образованост, но на отговорна длъжност в държавата има лице, което е фалшифицирало дипломата си, заради което следва да подаде оставка, категоричен е Джилас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!