Александър Вулин
На снимката: Александър Вулин

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин отправи тежки обиди към България. Това става само ден след като председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун заяви, че на територията на Сърбия действа голяма мрежа от български разузнавачи.

„България умее да допуска друг да й избира приятелите й и враговете й. Сърбия не допуска подобно нещо. Като независима държава Сърбия сама решава за себе си и сама избира приятелите си“, каза Вулин, който се счита за най-близкия министър на президента Александър Вучич.

Коментарът на министъра на отбраната бе разпространен от държавната новинарска агенция „Танюг“. Вулин оглавяваше Комисията за Косово преди този пост да бъде зает от скандалния Дрецун.

„България има своите проблеми и нека се грижи за тях“, каза още Вулин по повод днешното изявление на вицепремиера Екатерина Захариева, която остро осъди поведението на Дрецун. Захариева съобщи, че сръбският посланик в София ще бъде извикан по този повод в МВнР.

Председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун отправи вчера тежки обвинения срещу България по националната телевизия.

“Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония…. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, подчерта още Милован Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.

Военният министър Александър Вулин бе сред най-близките на семейството на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич. По време на протестите срещу режима на Милошевич през зимата на 1997 година, когато полицията използва водни струи, за да разпръсне студентите, Вулин каза:

„Не е вярно, че сме поливали със студена вода при минус 6 градуса демонстрантите. Нали не трябваше да ги поливаме с топла вода?“

Той бе сред водещите фигури в партията на съпругата на Милошевич, Мира Маркович – „Югославска левица“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!