Александър Вучич президент
Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред ООН, че руският президент Владимир Путин е използвал същите разкази и обяснения за атаката срещу Украйна, както страните от НАТО, когато са започнали военна операция срещу Югославия, съобщи агенция „Фокус“.

„За първи път, безпрецедентно в световната история, 19 могъщи държави решиха, без участието на Съвета за сигурност на ООН, повтарям, без никакво решение на Съвета за сигурност на ООН, да атакуват брутално и да накажат суверенна държава на европейска почва, както казаха, за предотвратяване на хуманитарна катастрофа. Те не се засмяха на глас, когато руският президент използва същите думи, за да оправдае атаката си срещу Украйна. Те забравиха, че самите те използваха същия разказ, същите думи и същите обяснения“, заяви Вучич по време на общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вучич заяви, че Сърбия „подкрепя и ще подкрепя“ териториалната цялост на Украйна, „защото ние не променяме нашите политики и принципи, въпреки вековното традиционно приятелство с Руската федерация“.

„За нас всяко насилие е едно и също, всяко нарушение на Хартата на ООН е същото, независимо от силата на държавата, която го извършва, или неизбежно сходните оправдания, които използва за своето незаконно и неморално поведение“, заяви сръбският лидер.

Той обаче заплаши, че ако Украйна признае независимостта на Косово, „ще загуби всичко за един ден“.

Сръбският президент мисли по този начин и има право на това, а сръбската проруска политика е известна на целия свят. Но ние сме длъжни да припомним, че:

Въздушните удари срещу остатъчна Югославия бяха нанесени от 11 държави, членки на НАТО, по време на войната на сръбските сили в Косово. Никакви чужди армии не са влизали на територията на тогавашна Югославия. Ударите продължиха малко повече от 3 месеца през лятото на 1999 г. Тяхната цел беше да се предотврати поредната балканска трагедия, след като сръбската войска на войннопрестъпниците Слободан Милошевич, Ратко Младич и др. вече беше вилняла и извършвала кървави престъпления с десетки хиляди убийства на мирни жители в пожелалите независимост Босна и Хърватия.

Причина за бомбардировките на НАТО беше предотвратяване на подготвяната от сръбските армия и полиция операция „Подкова“, която целеше поредното и окончателно етническо прочистване на Косово, където над 90% от населението са албанци, горани, бошнаци и др., а сърбите са незначително малцинство. Операцията е разкрита от българското военно разузнаване и плановете ѝ са предадени от българския външен министър на германския. Според преценка на военното разузнаване на НАТО, тя щеше да доведе до големи човешки жертви.

Това е втората голяма военна операция на НАТО след операция „Преднамерена сила“ в Босна и Херцеговина през 1995 г. – отново с цел спиране на сръбската касапница. Извършена е без съгласието на Съвета за сигурност на ООН не заради друго, а защото Русия и Китай подкрепяха сърбите, което правят и до днес, макар че военните им престъпления бяха доказани неведнъж.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук