Средиземноморските членки

Ръководителите на седем южноевропейски държави обещаха да положат усилия да се справят с един от най-упоритите тръни в ЕС: притока на мигранти.

Лидерите на Кипър, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия и Испания, които се срещнаха в Рим за работна вечеря, обявиха, че са „твърдо ангажирани с обща европейска политика по миграция”.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси свързани с бъдещето на еврозоната и усилията за стимулиране на растежа, но най-важната тема бе за мигрантите.

„Трябва да се борим заедно, за да създадем миграционна политика, която показва солидарност със страните, които получават тези значителни потоци от мигранти”, заяви пред гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Френският президент Еманюел Макрон наблегна на необходимостта за засилване на принципа на солидарност за изграждане на обща имиграционна политика и по-ефективно управление на миграционните потоци.

„Смятам, че всички сме съгласни за нуждата да засилим елементите на солидарността, за да защитим по-добре нашите граници и да се придвижим към общо управление на процеса по предоставяне на убежище. Трябва да хармонизираме правилата, за да отговорим бързо на несъответствията в Дъблинския регламент, за да управляваме по-добре миграционните потоци”, заяви Макрон.

 

На снимката: Паоло Джентилони и Еманюел Макрон

Френският президент допълни, че е валидна по-голяма сплотеност и съгласуваност между лидерите за предприемане на реални стъпки към истински финансов съюз, който ще позволи по-силен растеж в Европа, по-голяма солидарност и по-добра координация на икономическите политики.

В заключителната декларация лидерите на 7-те държави от Средиземноморието призовават за обществени консултации за бъдещето на гражданското общество и единна миграционна политика.

Италия отбеляза връх на пристигащите на нейна територия през 2018г., но  сега страната може да се похвали с рязък спад, благодарение на спорните споразумения в Либия. 119 хиляди души са пристигнали в Италия за миналата година, което е намаление с 35 % от 2016г. През 2016 г . Испания имаше 6 хиляди мигранти, които за миналата година са станали 23 хиляди, отблязва Франс Прес. В съседна Гърция 2017 г е имало 28 800 мигранти, което е 6 пъти по-малко, отколкото през 2016г., но страната не може да реши проблема с мигрантските центрове на своя територия.

Освен темата за миграцията, лидерите на 7-те страни от Юга на ЕС ще обсъждиха бъдещето на еврозоната, насърчаването на икономическия растеж, заетостта и инвестициите и подготовката за европейските избори през 2019г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук