На снимката: Йорданка Фандъкова, кмет на София

КНСБ настоява за спешна среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова заради недоволството на шофьорите и ватманите от градския транспорт. От синдиката внесоха исканията си до Фандъкова и до ръководствата на столичния авто- и електротранспорт за подобряване на работното време и заплащането на работещите в транспортните дружества на София. Сред тях са ограничаване на нощния труд до позволените от закона 150 часа годишно на един работещ, спиране на нощния транспорт, освобождаване на бус лентите от нарушители и конкретни стъпки за повишаване на възнагражденията.

В позицията си синдикатите искат още предприемане на мерки за привличане на нови кадри, както и овладяване на агресията срещу водачите на градския транспорт. КНСБ припомнят, че тези искания са били формулирани на няколко срещи в КНСБ с шофьорите и представители на ръководствата на Столичен авто- и електротранспорт.

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до кмета с настояване да бъде разглеждана внесена от над 1200 служители служители на столичния градски транспорт подписка срещу лошите условия на труд и ниското заплащане.

По този повод кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е готова да разговаря с всеки един от шофьорите в градския транспорт и да преговаря за по-добри условия на труд. Фандъкова коментира:

„Разбира се, ще разгледаме внимателно исканията и ще продължим работата с нормален диалог и реалистични обещания. Не можем да поемем ангажименти, които градът и бюджетът не могат да си позволят, защото всички тези средства всъщност се плащат от всички граждани на София, а това как се разпределят зависи също така от дискусия и диалог. Затова този диалог трябва да продължава непрекъснато“.

Бюджетът на столицата за 2019 е над 1.6 млрд. лева и по своя размер е на второ място след държавния. Затова едва ли основният проблем е недостиг на средства. Колкото и средства да има в хазната на града, те пак може да не достигнат за заплатите на шофьорите в транспорта, защото са разпределени неправилно.

Заради създалата се ситуация в транспорта, общински съветници от БСП поискаха пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества. Според информация в медиите, шофьорът на линия 98, който на 9 февруари получи инфаркт зад волана, е почивал само 3 дни през януари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!