Премиерът Борисов проведе важна работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц. Бяха обсъдени актуални външнополитически проблеми и детайли от координирането на председателството на Съвета на ЕС, което Австрия поема от  България през лятото.

„Много се радвам за това, че съм гост тук при вас. От години работим много добре с г-н Борисов и се радвам, че през последните години имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България при председателството на Европейския съвет – заяви гостът след срещата си с българския министър-председател.

Курц конкретизира резултатите от срещата, като очерта и основните сфери на съсредоточаване на съвместните усилия. Той наблегна особено на нуждата от поддържане на сигурността на външните европейски граници и се обърна лично към Борисов с благодарност за добрата работа:

 „Ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, да работим повече по големите въпроси, а по-малките въпроси да остави на отделните държави-членки и на регионите. На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността, там трябва по-голяма съвместна работа по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция. Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен“.

По отношение на Западните Балкани гостът посочи, че е важно за всички този регион да бъде подкрепен по пътя към Европа. Това е в интерес и на държавите, които са около него, както България и Австрия. Курц изрази задоволство от възможността страната му да подкрепи нашата за членство в Шенген и подчерта, че няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия в опазването на външните граници.

По темата за икономическите отношение двамата лидери също констатираха отлични резултати: „Благодаря за политическото и икономическото сътрудничество, подчерта канцлерът на Австрия и отбеляза, че 350 са тамошните фирми, които работят в България. „Ние сме сред най-важните инвеститори в България. Ще се радваме от вашите вещи ръце да продължим председателството по основните насоки”, заяви още Себастиан Курц.

Бойко Борисов подкрепи позициите на канцлера по всички засегнати въпроси и отправи благодарност за подкрепата на Австрия. Той изрази задоволство от плодотворните разговори по общите теми като председателството, сигурността, възможния газов възел и Западните Балкани.

„По Западните Балкани имаме пълно разбиране. Уговорихме се с министрите как да работим, за да можем да подготвим хибридното финансиране и да направим инфраструктурата на Западните Балкани необратима… Темата „Шенген“ е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надяваме се да има решение“ – каза премиерът.

Коментирайки актуалната международна ситуация, Борисов изрази тревога от обтегнатите отношения между важни играчи и множеството „горещи точки“ в света.

„Виждате за съжаление все по-излизам лош пророк, от няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията и накрая ще стигнем до най-лошото. Светът върви главоломно към конфликт, виждате вече, че политиците с имена, държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората“ – отправи предупреждение Борисов.

Премиерът призова съществуващите и назряващите кризи да бъдат ефективно решени с дипломатически средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!