Водещите западни държави са единодушни в оценката си за руската роля в химическата атака срещу бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Обединеното кралство, Франция, Германия и САЩ осъдиха атентата, отбелязвайки, че „няма правдоподобно алтернативно обяснение“ на участието на Москва.

 

„Ние, лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март – гласи рядко срещаното съвместно изявление, огласено от британското правителство  – Споделяме оценката на Обединеното кралство, че няма правдоподобно алтернативно обяснение и отбелязваме, че неспособността на Русия да отговори на легитимното искане на правителството на Обединеното кралство допълнително подчертава нейната отговорност. Призоваваме Русия да вземе отношение по всички въпроси, свързани с атаката в Солсбъри… Русия трябва по-специално да осигури пълно разкриване на програмата „Новичок“ на Организацията за забрана на химическите оръжия“.

 

Британското разследване установи, че нападението срещу Скрипал е извършено с произвеждания в Русия нервно-паралитичен химикал, известен под наименованието „Новичок“. Именно този факт окончателно насочи подозренията към Кремъл, чийто бивш шпионин е Сергей Скрипал. Отравянето в Солсбъри е първата употреба на нервно-паралитично вещество след Втората световна война и, според Запада, представлява фрапиращо нарушение на международното право. Почти всичко известно за бойните отровни вещества от типа на „Новичок“ идва от съветски дезертьори, разкрили детайли от разработките на СССР през 70-те и 80-те години на миналия век.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!