Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов бе слабо отразена в американските медии. Към този момент информация за това няма нито в CNN, нито в The New York Times. За сметка на това, широк отзвук има в руските и турските медии. CBS NEWS и Voice of America акцентираха върху изказването на Тръмп за обвинения морски „тюлен” Еди Галахър.

„Вашингтон Таймс”

Президентът Тръмп в понеделник посрещна премиера на България, последният от серията източноевропейски лидери, които намериха общ език с нетрадиционния американския президент, който цели да засили възможностите за бизнес, за разлика от своя предшественик.

Двамата стояха достатъчно близо един до друг, за да си шепнат. Тръмп и Борисов обсъдиха закупуването на 8 американски изтребители Ф-16 и усилията за сваляне на визите за българските граждани.

„Ще работим по този проблем”, каза Тръмп пред медиите.

Мнението на президента относно климата, международните споразумения и разходите за отбрана доведоха до противоречиви изказвания от западноевропейските сили като Франция и Германия, но очевидно той намери общ език с лидерите на Централна и Източна Европа, много от които бяха под руската комунистическа диктатура в миналото.

Освен премиерът на България, Тръмп посрещна лидерите на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия в Белия дом тази година, и изпрати вицепрезидента Майк Пенс във Варшава, след като през юни се срещна с полския президент Анджей Дуда и съпругата му.

Анализатори твърдят, че Тръмп вижда възможност за бизнес с европейските лидери, които ценят Америка и са се чувствали пренебрегнати от президента Барак Обама, но въпреки това рискуват да попаднат под влиянието на Русия или Китай. Има и естествено сходство в стиловете на тези лидери и самия Тръмп.

„Те са националисти – по отношение на Западна Европа – и религиозни. Има взаимно чувство на гордост и лоялност, която произтича от това”, каза Питър Груф, старши сътрудник в института Хъдсън във Вашингтон.

Веднъж поставени зад желязната завеса, хората от тези държави имат свежи спомени от Студената война и се наслаждават на техния съюз с Америка. Те гледат на САЩ като на защитник, особено срещу Русия, по начин, по който по-големите европейски сили не могат.

„Тези лидери виждат в шанса да влязат в Белия дом и да си направят снимка с президента на САЩ като възможност за цял живот и огромен тласък на популярност вътре в собствените си държави, и затова са нетърпеливи да „пеят в един глас с г-н Тръмп”, каза Павел Баев, чуждестранният сътрудник на института Брукингс.

Междувременно той каза, че Тръмп получава шанс да изпълнява ролята на световен лидер и да проявява уважение, без „подаръци или разходи“ от американската хазна.

„Връзката, която имаме с България, беше много силна – страхотни хора“, каза Тръмп на Борисов.

CBS NEWS

Президентът Тръмп се срещна с българския премиер Бойко Борисов. Това беше първото посещение на министър-председателя в Белия дом по време на управлението на Тръмп. Високопоставен служител на администрацията каза на репортери на конференция преди срещата, по-голямата част от която се проведе зад затворени врати, че двамата ще обсъдят как да помогнат на България в борбата с корупцията и укрепването на връзките между двете държави.

Но решението на президента да се застъпи за бившия министър на военноморските сили Еди Галахър, отне част от светлината на прожекторите по време на срещата. Тръмп помилва Галахър, който беше обвинен във военни престъпления, включително убийство, но в крайна сметка бе осъден за по-малкото престъпление – позиране до труп. През уикенда военноморският министър Ричърд Спенсър бе принуден да подаде оставка, заради тайното му предложението Галахър да се оттегли доброволно от военноморските сили, запазвайки ранга си на тюлен.

В понеделник военният министър Марк Еспър потвърди, че президентът му е наредил да позволи на Галахър да запази ранга си на тюлен.

Тръмп каза:

„Искаха да му отнемат възможността да остане тюлен. Аз им казах: „Не, няма да го направите”. Той беше страхотен борец. Той беше един от най-добрите военни. Здрав мъж. Такива хора не са слабаци, те са здрави. Ние ще ги защитим”.

Руската агенция ТАСС

Българският премиер Бойко Борисов каза, че е повдигнал въпроса за изграждането на АЕЦ „Белене” по време на срещата си с президента Тръмп.

„Обсъждахме „Белене” около 15 минути. Американската страна заяви, че това е руски проект, но уверих Тръмп, че това не е така, защото „Белене” е на 100% български ядрен проект, притежаваме и двата реактора. Те използват руски технологии, но турбината, например, може да бъде направена в САЩ. „Белене” е невероятен проект”, каза Борисов.

„Американски експерти ще дойдат в България следващите дни и ще се запознаят с този проект в детайли. Те ще видят реакторите и другите съоръжения, както в „Белене”, така и в „Козлодуй”, добави премиерът.

Той не изключи възможността за използване на американско ядрено гориво в българските атомни централи.

През 2006 г. „Атомстройекспорт“ (филиал на руската ядрена корпорация „Росатом“) спечели международен търг за изграждането на два енергоблока в централата в „Белене”. Необходимото оборудване бе доставено на обекта, но през 2009 г. проектът бе спрян. През март 2012 г. София се отказа от плановете си да построи атомна електроцентрала в Белене с два блока с мощност 2 GW.

Правителството на България, което по онова време беше начело с настоящия премиер Бойко Борисов, обяви прекратяването на проекта.
На 12 май 2018 г. Борисов заяви, че страната възнамерява да възобнови изграждането на атомната електроцентрала.

Търгът за изграждане на АЕЦ беше обявен през 2019 г. Процедурата за избор на стратегическите инвеститори беше публикувана на 22 май тази година и трябва да приключи след 12 месеца от датата на публикуване.

„Анадолската агенция”

Президентът Доналд Тръмп приветства в понеделник „голямото приятелство“ на САЩ с България, по време на срещата си с премиера Бойко Борисов.

„Те са страхотни хора“, каза Тръмп пред репортери преди двустранната си среща с Борисов. „Имаме много добри отношения.“

По-късно Тръмп каза, че посещение в България „може да се случи“.

След срещата си двамата лидери излязоха с пространно съвместно изявление, в което бяха разгледани широк спектър от въпроси. В него те обещават да се „посветим на задълбочаване на сътрудничеството си в областта на сигурността и на насърчаването на икономическия растеж и просперитет за нашите две  страни“, като същевременно обявиха мерки, насочени към укрепване на стратегическо партньорство “между Вашингтон и София”.

Това включва планове за задълбочаване на партньорствата в областта на отбранителните технологии, включително ангажимент за провеждане на „редовен стратегически диалог“ и план за изпращане на американски технически екип в България, който да проучи области за по-нататъшно сътрудничество, включително ядрената енергетика.

Преди срещата Борисов заяви, че очаква Тръмп да вдигне визовите ограничения за българите. В съвместното изявление се посочва подкрепата на Вашингтон за „стремежът на България да се присъедини към програмата за освобождаване от визи и приветства продължаващия напредък на България към изпълнение на законовите изисквания“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!