Премиерът Бойко Борисов се срещна в Белия дом с американския президент Доналд Тръмп. След приятелска прегръдка, двама се отправиха към емблематичната розова градина. На въпрос, преди влизането в Овалния кабинет, към Тръмп кога ще дойде в България, той отвърна “че може скоро, но още няма покана”.

Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Срещата на четири очи продължи около два часа, а в края й двамата подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление, което може да прочетете ТУК.

Според последната информация от пресцентъра на Министерския съвет, основните теми, които Борисов и Тръмп обсъдиха са енергийната сигурност на България, увеличаване на приноса на страната ни към бюджета на НАТО, както и възможността за отпадане на визите за българските граждани, пътуващи към САЩ.

Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

ОТПАДАНЕ НА ВИЗИТЕ

Предварително анонсираният акцент на срещата за визите, в официалния документ получи съвсем малко внимание, което би могло да се тълкува като отлагане на решаването на въпроса.

„Съединените щати подкрепят желанието на България за присъединяване към Програмата за безвизово пътуване и приветстват продължаващия напредък на България по изпълнение на определените от закона изисквания за присъединяване към тази програма“, пише в съвместното комюнике.

От изказването на премиера Борисов пред медиите стана яско, че визите ще останат поне още една година.

„Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности със САЩ”.

И добави:

„Президентът Тръмп може да остане в сърцата на много българи, ако направи този жест.”

Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

СИГУРНОСТ И ОТБРАНА

„Гледайки със загриженост положението със сигурността в Черно море, Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО. Съединените американски щати и България очакват да бъде проведен стратегически диалог на високо равнище за по-нататъшно обсъждане на изпълнението на тези цели”, се казва в съвместното изявление на Борисов и Тръмп.

Припомняме, че на тръгване от България, министър-председателят изненадващо заяви, че няма да се съгласи на предложение за изграждане на военна база на НАТО в Черно море.

Бойко Борисов, Доналд Тръмп
среща на българската делегация с американската

От изявлението на Бойко Борисов и Доналд Тръмп стана ясно, че България ще продължи да инвестира в модернизацията на своите въоръжени сили, подобряването на оперативната съвместимост и изпълнението на декларираните цели за способности в рамките на НАТО.

„България възнамерява да продължи да изпълнява своя реалистичен план за достигане на заложените разходи за отбрана до 2024 г.”, пише в документа.

ЕНЕРГЕТИКА

„Американският опит може да помогне на България в изграждането на един истински динамичен енергиен пазар”, пише в съвместния документ.

Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

И се допълва:

„Двете страни възнамеряват да работят заедно, за да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Отчитайки интереса на България за преминаване към по-ефективни и чисти източници на енергия, ние искаме да си сътрудничим за повишаване на газовите доставки от надеждни източници и диверсифициране на ядрено-енергийния сектор, както и за увеличаване на дела на възобновяемите източници в общата енергийна матрица”.

Акцентът на разговора беше върху интерконекторната връзка с Гърция, единственото място, от където България може да получава различен и по-евтин от руския газ и която връзка ние повече от 10 години не можем да построим.

„За да се възползва в максимална степен от надеждните и изгодни доставки на втечнен природен газ от американски производители, България се нуждае от подходяща инфраструктура. Заедно възнамеряваме да следим процеса и да работим за постигане на решителен напредък в изграждането на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, Гърция.
В интерес на задълбочаването на нашите икономически отношения и укрепване на нашите търговски връзки ние възнамеряваме да задълбочим текущия диалог по въпросите, свързани с инвестиционния климат.”

ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов обсъдиха върховенството на закона и борбата с корупцията.

„Съединените американски щати възнамеряват да окажат подкрепа на България в нейните действия за справяне с корупцията, която ограничава икономическия растеж и доверието в обществените институции посредством активно съдебно и полицейско сътрудничество и предоставяне на техническа помощ и обучение. Тези усилия целят да бъде предотвратена корупцията и да има съдебното преследване на злоупотребите по високите етажи на властта, както и преследването на транснационалната организирана престъпност и финансовите престъпления в България.”

САЩ ще си партнират с българските власти и за защитата на медийните свободи.

„Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в
глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за
демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава
свободата на медиите“.

Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

СРЕЩА С АМЕРИКАНСКИЯ БИЗНЕС

След разговора си с Тръмп, Бойко Борисов се срещна с представители на Американската търговска камара (US Chamber of Commerce). Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, основана през 1912 г., в която членуват 300 000 компании от едрия и среден бизнес в САЩ.

Бойко Борисов
на снимката: среща на премиера Бойко Борисов с Американската търговска камара (US Chamber of Commerce)

„Доброто сътрудничество с американския бизнес, което потвърждава и срещата днес, е признание за усилията, които българското правителство полага за атрактивни условия за развиване на бизнес, за успешното разрастване на производствата и нарастването на инвестициите“, изтъкна министър-председателят.

Той акцентира върху ролята и привличането на нови преки американските инвестиции у нас, чрез които се разкриват нови работни места, водят до ръст на икономиката ни и повишават стандарта на живот в страната.

„Значителен потенциал за инвестиции от САЩ има във високотехнологични сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси,  машиностроенето, електротехниката и електрониката“, отбеляза премиерът Борисов.

По данни на Министерството на икономиката за 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щ. д., а износът ни е на стойност от над 633 млн. щ. д. (без включване на услугите).

По оценка на Българската агенция за инвестиции общият обем на преките капиталовложения на САЩ в България за периода 1996-2016 г. е 1,69 млрд. евро, с което страната се нарежда на 9-о място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!