Лукойл България

Вчера ръководството на рафинерията „Лукойл“ се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт. Само че има един огромен проблем. България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен, заради санкциите, наложени от ЕК на Русия. 

Явните опити на служебното правителство практически да подпомага износа на руски петрол възмутиха обществото. ДЕБАТИ.БГ публикува най-интересните коментари по темата:

Илиян Василев: Срещата на правителството с Лукойл отваря вратите на Ада

Срещата на правителството с Лукойл вчера отваря вратите на Ада, защото предполага не само нарушение на обща европейска политика, но и на законите. Нагазили са здраво в тресавището на собствената си корупция.

Какъв Шенген, каква Еврозона, какви пет лева?

Ще ви убеждават, че лошите са в Нидерландия, в Швеция, в Дания, в Австрия и Германия, изобщо на Запад, а не са у дома – тези които ви управляват.

Николай Хаджигенов: Това не са данъци, а рушвет за да скипнем санкциите

Мдааааа

Както правилният термин НЕ е лустрация, а кастрация, така и тук това не е онова.
Демек не са данъци, а рушвет за да скипнем санкциите.
За това и правилното нещо е национализация на Лукойл.

Ивайло Мирчев: България продължава да е завладяна държава… държавата на Лукойл

Лукойл. С действията си служебният кабинет показва ясно как България продължава да е завладяна държава… държавата на Лукойл. Остава усещането, че няма независими институции, които следват закона и европейската политика, а такива готови да задоволят всяка руска прищявка. Лукойл не е отстъпил пред българското правителство като е обещал да плаща данъци.

Лукойл се връща към старата схема, в която не плащаше никакви данъци, но за сметка на това настоява сега България да наруши европейските санкции и спокойно да продава на европейския пазар на цени, с които да унищожи конкуренцията. В регламента, чл. 18 ясно е написано, че е забранен износа към трети страни на петролни продукти от руски нефт.

Целта на изключението, което ЕС направи за България, бе продукцията на бургаската рафинерия да се продава само на българския пазар. Това трябва да доведе и до сериозен спад на цените.

Само тази година, Лукойл дължи на държавата поне € 180 млн. евро корпоративен данък. Това са консервативните изчисления. А кои точно институции ще гарантират плащането на данъци догодина? Може би НАП и митниците, които се страхуват да отидат на инспекция в Росенец? Или Росен Христов ще накара представителя на България в рафинерията да защити националния интерес? Не, всичко ще се върне по старому, а цената на горивата ще остане с ⅓ по-висока, отколкото би била, ако горивата на Лукойл се продават на реалната си стойност. А имаме и горчив опит вече как руските компании начело с Газпром си спазват обещанията и търговските споразумения през 2022 г.

Мая Манолова: България е готова на отстъпки пред изнудвачи, които държат като заложник българите на бензиностанциите

Стига спекула и стига сервилност пред скъпите горива!

Лукойл Нефтохим щели да започнат да плащат данъците си в България, ако им позволим да продължат да изнасят нефтопродукти. Този „благороден“ жест по-скоро прилича на изнудване и е типичното отношение на компанията, свикнала да не плаща данъци, държавата да издейства изключения от европейските правила за нея, а в замяна българските граждани да плащат левче над нормалната цена на бензина и дизела.

Още Борисов, докато играеше карти и риташе мачле с директора на Лукойл, те не плащаха и лев в хазната, а цялата печалба изнасяха към регистрираната в Швейцария фирма.

От месеци настояваме за таван на цената на горивата до 2,40-2,50лв/л, колкото е нормалната цена. Показахме и схемата как се внася евтин петрол от Русия, за да се изнесе готово гориво за Украйна – така подпомагайки и двете страни в конфликта, докато българите плащат огромна надценка.

Именно това иска да запази Лукойл – печалбата си, достигаща до 3 млрд. лв на година само от спекулата с цените.

Европейските институции вече заявиха, че е недопустим износът на такива продукти. Но вместо държавата да използва златната си акция, да смени представителя си в Лукойл и да започне сама да преработва гориво в рафинерията, за да спре спекулата, България беше готова на нови отстъпки пред изнудвачи, които държат като заложник българите на бензиностанциите.

Е, докога ще търпим? Искаме таван на цената на бензина и дизела до 2,40-2,50 и държавата да преработва сама петрола, като намали цената! #АнтиСПЕКУЛА

Евгений Кънев: Служебният кабинет работи като изнесено задгранично представителство на Коминтерна, пардон Путинтерна

Сигурно много българи са поели захарчето за едни 700 млн лв на Лукойл – като едва ли не дарение на компанията у нас.

Всъщност това е PR захарче на Радев към русофилската публика, благодарение на чиято безусловна подкрепа все още е президент. За да може спокойно да работи в полза на Путин под слогана за защита на националния интерес.
За какво става дума.

Лукойл е една от малкото, ако не единствената руска корпорация, която засега избегна санкциите на ЕС, въпреки че нейният основател и дългогодишен шеф Алекперов попадна под тях. Засега този неин статут се крепи на официалната й позиция, че е против войната и че е регистрирана в Нидерландия като холдинг и Швейцария като най-голямо търговско поделение.

На практика обаче, компанията – въпреки ширещата се заблуда, че на ниво собственост не е руска – е основен контрибутор в руския бюджет, където отиват милиарди да финансират войната на Путин.

Оцеляването на компанията изисква дълбоко преструктуриране, което е в ход. Защото санкциите чукат, а Германия вече национализира поделенията на другия руски нефтен гигант Роснефт. В Италия се търси купувач за рафинерията на Лукойл в Сицилия, на която западните банки отказват оборотно финансиране и тя засега оцелява с кредит от самия Лукойл.

Втората рафинерия в Румъния също е под напрежение, заради напрегнати отношения с румънското правителство във връзка с неспазване на данъчното законодателство. А заради наличието на румънски добив на петрол, Лукойл там не може да установи монопол.

Голяма част от операциите на Лукойл всъщност вече са трансферирани в Дубай, въпреки твърденията, че идват в Бургас. Но Третата рафинерия в Бургас остава най-ценната, заради политическата и дори банкова подкрепа на нейните операции у нас.

В какво се състои тази подкрепа?

ЕС наложи ембарго върху покупката на транспортиран по море руски петрол, което влиза от 6 декември. България обаче извоюва дерогация за внос на руски петрол до края на 2024 г под предлог, че ще бъде застрашена дейността на рафинерията, работните места и ще се създаде втори шок след спирането и на руския газ, което ще даде нов силен тласък на инфлацията.

Но дерогацията важи само за внос, не и за износ на продукти от руски нефт за трети страни, вкл в ЕС. Ето тук идва “разсеяността” на кабинета Радев, който в един хор твърди, че дерогацията важи и за износа и така уж облекчавали напрежението на европейските пазари. Наложи се дори изявление отново на ЕК за обхвата на дерогацията, което радевистите се правят, че не са чули.

И така идва мястото на “подаръка” от 700 млн лв. Преместваме си операциите със седалище Бургас – казва Лукойл – което ще ви даде годишно 700 млн в бюджета – но САМО ако продължи износът. Иначе няма как. Т.е ако се заобиколят санкциите на ЕС.
За да продължи износа, България трябва да влезе в конфликт с Европейската комисия. И това със сигурност ще го видим в следващите дни. Рафинерията спокойно може да работи и с неруски петрол, но тогава кой ще купува руския и кой ще финансира войната на Путин?

Заблуда е, че ще плащаме цената на руския петрол, а не цената на брент петрола по бензинстанциите. Ако въобще нещо влезе в бюджета от тази разлика – то това ще е цената на продължаване на нашия колониален статут. Затова Радев вече удължи и концесията на Лукойл за Росенец – с която надали ще ни приемат скоро в Шенген.
А как се плащат 700 млн лв в бюджета? Те биха представлявали 10% от чистата печалба от 7 млрд лева, която ще отиде в Русия.

Както в случая с Газпром, с опита за блокаж на интерконектора ( заради който се намеси ЕК!), с руското ядрено гориво, с руските самолети, с опита да се блокира помощта за Украйна – Служебният кабинет на Радев работи – без преувеличение – като изнесено задгранично представителство на Коминтерна, пардон Путинтерна.

Явно това Радев е учил в американската военна академия, с която се гордее.

А ние с какво да се гордеем?

Текстовете са публикувани във фейсбук профилите на авторите им. Заглавието и подзаглавията са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук