Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия, предаде БТА.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната на страните от ЕС одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура. Сега лидерите на 27-те държави членки дадоха своето политическо одобрение на среща на върха в Брюксел.

„Вземайки предвид интересите на всички държави членки в сигурността и отбраната, Европейският съвет приветства споразумението. . . за доставяне на боеприпаси „земя-земя“ и артилерийски боеприпаси на Украйна и – ако бъде поискано – ракети“, се казваше в заключенията от срещата.

Според различни оценки Украйна изстрелва между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от изстрелваните от Русия.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза тази седмица, че е осигурил одобрение за отпускане на 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси и евентуални предстоящи поръчки. Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана или на групи от поне три държави.

Германия по-рано призова страните да се присъединят към нейните усилия за покупки, които според нея ще се осъществят по-бързо.

Унгария казва, че няма да участва в доставянето на боеприпаси на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира, но заявява, че няма да пречи на другите държави да правят това, като блокира споразумението.

Българският президент Румен Радев също изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.

„Това е наше суверенно решение“, каза той. „България ще подкрепя европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира“, заяви Радев.

Лидерите от ЕС също така ще обсъдят възможността за добавяне на 3,5 милиарда евро към Европейския механизъм за подкрепа на мира, който се използва за възстановяване на разходите на страните членки, които доставят оръжия, боеприпаси и военна подкрепа на Украйна.

На срещата на върха Европейския съюз се обяви за нови санкции срещу Русия и за засилване на информационната война и призова за по-строго прилагане на старите санкции и за определяне на таван на цените на петрола.

„ЕС остава ангажиран с поддържането и засилването на колективния натиск върху Русия, включително чрез нови ограничителни мерки, както и с продължаването на работата по тавана на цените на петрола заедно с партньорите“, се казва в изявлението.

На срещата на върха не бяха взети конкретни решения за санкции.

Фон дер Лайен: Приоритет срещу миграцията е укрепването на българо-турската граница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет при оперативните мерки срещу нелегалната миграция укрепването на българо-турската граница.

След края на първия ден от заседанието на европейските лидери в четвъртък тя припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила подробно действията на Комисията по пакта за миграцията и убежището

„По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите – как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането.“

Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар“, заяви още фон дер Лайен.

По нейните думи най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на „зелени коридори“ за износ на зърното от Украйна. На първо време сме осигурили над 56 милиона евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи, отбеляза тя.

В отговор на въпрос Фон дер Лайен поясни, че се предвижда ЕС да подпомага развитието на ядрената енергетика, когато става дума за използване на най-нови технологии. Тя уточни, че държавите от ЕС запазват правото си да използват енергия, каквато преценят.

По повод заключенията на държавните и правителствените ръководители от ЕС, свързани с войната в Украйна, тя отбеляза, че са известни данни за 16 200 отвлечени досега украински деца. От тях 300 са върнати, но отвличането им е военно престъпление, заяви Фон дер Лайен. Тя определи като напълно оправдана заповедта за задържане, издадена от Международния наказателен съд срещу руския президент Владимир Путин.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук