: Румен Радев и Клаус Йоханис
На снимката: Румен Радев и Клаус Йоханис

Шенген е приоритетна обща цел за България и Румъния. Това декларираха президентът Румен Радев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на официално посещение в страната ни. Двамата обсъдиха въпроса за Шенген, мигрантския поток, руската агресия, инцидента със сваления американски дрон, както и стратегическото партньорство между двете държави.

„Заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин, в Шенгенското пространство“, заяви Радев. По думите му несправедливата бариера, която е поставена пред двете страни, не трябва да бъде използвана за решаване на вътрешнополитически и други въпроси от някои страни членки на Европейския съюз.

Възможно най-бързото вдигане на тази бариера ще даде допълнителен тласък за развитието на икономиките на България и Румъния, и ще отговори на справедливите очаквания на гражданите на двете страни за равни права в ЕС, каза още президентът.

Попитан дали мигрантският трафик би бил пречка за присъединяването на двете страни към Шенген тази година, Радев посочи, че това, което демонстрират и България, и Румъния като борба с този по думите му „рекорден мигрантски натиск за последните години“, показва нарасналите способности на двете страни да се справят с него. Държавният глава посочи, че натискът е по цялата външна граница на Европейския съюз, но по „Балканския маршрут“ намалява.

„Тук залавяме самите нелегални трафиканти, но икономическите и организационни центрове на тази огромна, мащабна мрежа за нелегален трафик, са извън нашите две страни“, посочи Радев и добави, че „те са и на север, и на запад от нас“.

„Румъния и България са перфектно подготвени за присъединяване към Шенгенското пространство – изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство“, каза румънският президент.

„Доказахме, че можем да управляваме и незаконната миграция, която изкуствено се смесва с въпроса Шенген“, добави той.

Двамата президенти категорично осъдиха руската агресия в Украйна.

„Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, когато говорим за руската агресия в Украйна. Този конфликт прерасна в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък“, заяви Румен Радев.

Според него конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява своя териториален обхват и форми на военни стълкновения. Той даде за пример събития от миналата и тази година – взривът на Керченския мост, взривяването на „Северен поток“, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани и случая с американски дрон за наблюдение „Рийпър“ в Черно море от вчера.

„Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска не само за нашите икономики и социални системи – увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект“, обясни Радев. Според него заради това, наред с подкрепата за Украйна, трябва да се работи конфликтът да бъде преустановен възможно най-бързо.

„Инцидентът с дрона, който се случи вчера е тежък инцидент и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна“, заяви Клаус Йоханис.

Българският президент препотвърди подкрепата и солидарността на двете страни с борбата на Украйна за независимост, суверенитет и териториална цялост. Предвид близостта на конфликта до нашия регион и националните малцинства на двете страни в Украйна – призоваваме за прекратяване на кръвопролитията и погазването на международното право, каза още Радев.

Държавният глава на България приветства успеха на Румъния да заделя все повече средства от националния си бюджет за изграждане на съвременни отбранителни способности.

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписаха политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство по-рано днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук