Цао Дзиенмин и Бойко Борисов.
На снимката: Цао Дзиенмин и Бойко Борисов.

Днес в НДК се провежда четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1“. Срещата ще се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“ и бе открита от министър-председателя Бойко Борисов.

Дискусиите по време на срещите в София ще се съсредоточат върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните и демонстрационни зони и паркове, малките и средните предприятия. Програмата ще включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

Премиерът Борисов проведе среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“. Двамата обсъдиха дневния ред на форума.

Министър-председателят изрази увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай. 30 града са побратимени с китайски общини. Това е похвално, защото когато отношенията между местните власти са добри, инвестиционният климат също е добър, подчерта българският премиер в приветствието си.

„Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти“, каза Борисов.

Той акцентира върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономически контакти и подчерта, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

„България подкрепя Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ „16+1” и участва в различните й формати. Оценяваме като успешна проведената в София Седма среща на върха „16+1“ на 7 юли“, каза Борисов.

Той обърна внимание на общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата „16+1“ да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София.

„Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли“, допълни още българският министър-председател.

България отдава голямо значение на свързаността с Китай, а днешният форум в София създава нови предпоставки за нови партньорства, каза министърът на българското европредседателство Лиляна Палвова при откриването на срещата. Тя отбеляза, че форумът в НДК представлява продължение на постигнатите резултати на срещата „16+1“ от юни в София.

На днешната среща  очаква да се развият партньорските взаимоотношения в областта на енергетиката, културата, селското стопанство, туризма и демонстрационните паркове. На срещата в София присъстват над 700 делегати от България и Китай. Форумът продължава през целия ден.

Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай ще се проведе само три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата „16+1“, състояла се в София на 7 юли. Целта на форума е да надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и „Насоките от София“. Програмата ще включва презентации и речи на говорители от България, Китай и страните от ЦИЕ.

Инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от ЦИЕ е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области. През последните години сътрудничеството на местно ниво във формат „16+1“ придоби по-голяма видимост чрез подкрепата за побратимяване на градове, провинции, регионите и общини на страните от ЦИЕ и Китай, и осъществяването на посещения на делегации с цел насърчаване на прекия обмен и сътрудничество на местно равнище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук