Срутване на мост в Морби, Индия
Снимка: Фейсбук

В понеделник броят на загиналите при срутването на висящ мост в Индия нарасна до 134 души, сред които и много деца, а полицията задържа девет души в рамките на криминално разследване на един от най-смъртоносните инциденти в страната през последните 10 години, предаде „Ройтерс“.

На кадри от времето непосредствено преди срутването се вижда как група младежи правят снимки, а други се опитват да разклатят моста от една страна на друга, преди да паднат в реката, когато въжетата, които го държат заедно, се поддават.

Полицията в западния щат Гуджарат, където е станало срутването, заяви пред „Ройтерс“, че е задържала девет души, след като е регистрирала наказателно дело срещу неназовани лица, отговорни за ремонта, поддръжката и управлението на моста. Високопоставеният полицейски служител Ашок Ядав заяви, че подробности за задържаните лица ще бъдат разкрити по-късно през деня.

Местни служители заявиха пред „Ройтерс“, че управителят на моста, производител на часовници и електрически изделия, не е информирал властите, че мостът ще бъде отворен отново миналата седмица след ремонт, като добавиха, че не е издадено удостоверение за годност.

Пешеходният мост от колониалната епоха над река Маччу в центъра на град Морби е бил пълен със хора, наслаждаващи се на празнични тържества, когато се срутил в неделя вечерта, хвърляйки хората на около 10 метра в реката.

Около 400 души си били купили билети, за да се качат на моста и да отпразнуват празниците Дивали и Чхат Пуджа.

Около 35 жертви са били на възраст под 14 години, според списък на загиналите, предоставен на „Ройтерс“. До сутринта са били спасени около 170 души.

„Хората висяха от моста след инцидента, но се подхлъзнаха и паднаха в реката, когато той се срути“, каза Раджу, очевидец. „Не можах да спя цяла нощ, тъй като бях помогнал в спасителната операция. Доведох много деца в болницата“.

Високопоставеният правителствен служител заяви, че броят на загиналите е нараснал до 134 души. Друг служител заяви на място, че мътните води на реката затрудняват спасителните работи и че е възможно да има затрупани хора под останките на моста.

Базираният в Гуджарат производител на електроуреди Oreva group, известен със своите часовници Ajanta, е отговарял за поддръжката на моста в продължение на 15 години, заяви Сандепсинх Зала, главен директор на община Морби.

„Те не ни дадоха никаква информация, че ще отворят отново моста“, каза Зала. „Не сме им издавали никакво удостоверение за годност“.

Джайраджисинх Джадеджа, местен депутат от партията „Бхаратия Джаната“ на премиера Нарендра Моди, обвини Oreva, че продава билети без ограничения, и заяви, че пренаселеността е довела до срутването на моста.

Преди това мостът е бил поддържан от местната община, която е ограничавала броя на хората на моста по едно и също време до 20 души, каза той.

Индийският вестник „Експрес“ цитира говорител на Oreva, който казва: „Докато чакаме повече информация, на пръв поглед мостът се е срутил, тъй като твърде много хора в средната част на моста са се опитвали да го разклатят от едната в другата посока“.

Министър-председателят Нарендра Моди, бивш главен министър на Гуджарат, изрази съболезнованията си на семействата на жертвите.

„В този час на скръб правителството е с опечалените семейства по всякакъв начин“, каза той.

Мостът е широк 1,25 м и се простира на 233 м, свързвайки наследствения хотел Darbargadh Palace и града. Построен е през 1877 г., когато Индия е била британска колония.

Политиците от опозицията в Гуджарат, където изборите трябва да се проведат в началото на следващата година, заявиха, че бедствието разкрива липсата на надзор над инфраструктурата в страната.

„Не само сме изключително тъжни от срутването на моста в Морби, но и много ядосани. Защото това беше очаквана трагедия“, написа в Twitter Гурдип Сингх Сапал, член на партията „Конгрес“. „От известно време насам срутването на мостове, обрушването на пътища, скъсването на язовири се случва доста често“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук